Alles wat je wil weten over de aanschaf van een recreatiewoning

geplaatst op 21-03-2023
 Tweede woning 
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om te investeren in vastgoed. De aanschaf van een recreatiewoning is ontzettend populair omdat je deze niet alleen kunt gebruiken voor eigen gebruik, maar ook voor de verhuur. Dat investeren in vastgoed zo populair is geworden de afgelopen jaren heeft o.a. te maken met de lage spaarrente en de corona crisis. Voordat je een recreatiewoning aanschaft is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle regels en wetten. De aankoop van een recreatiewoning doe je immers niet zomaar.
alt

Is de aanschaf van een recreatiewoning een goede investering
Beleggen in vastgoed is ontzettend interessant omdat het een manier is om jouw spaargeld slim te investeren. Een tweede woning ofwel recreatiewoning is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt namelijk geld verdienen door de woning te verhuren of door de woning uiteindelijk met flinke meerwaarde te verkopen. Daarnaast is investeren in vastgoed een veilige keuze omdat het een tastbaar bezit is. Hoewel de waarde kan dalen of stijgen behoudt vastgoed altijd een zekere waarde. Bij aandelen is dit een heel ander verhaal en is de waarde een stuk minder zeker. Wel moet je bij de aanschaf van vastgoed rekening houden met kosten voor onderhoud van de woning.  

De financiering van een recreatiewoning  
Er zijn verschillende mogelijkheden om een recreatiewoning te financieren. Een van deze mogelijkheden is het afsluiten van een tweede hypotheek. In de meeste gevallen is het echter zo dat wanneer jij een tweede woning wil aanschaffen die niet als hoofdverblijf dient, een hypotheekverstrekker nooit het volledige aankoopbedrag zal financieren. Dat betekent dat je dus altijd eigen geld moet inleggen bij de aankoop van een recreatiewoning met een tweede hypotheek. Daarnaast moet de woning voldoen aan een aantal specifieke eisen. Een aantal veel voorkomende voorwaarden voor een 2e hypotheek zijn:

-       De woning mag niet jouw hoofdverblijf zijn.

-       De woning moet gemaakt zijn van beton of steen en op een fundering staan.

-       In de meeste gevallen kun je 60 tot 80% van de tweede woning financieren met een tweede hypotheek, het overige bedrag moet je zelf aanvullen met eigen vermogen.

-       De looptijd van een tweede hypotheek is maximaal 25 jaar.

-       Er worden bepaalde bouwkundige eisen gesteld aan een tweede woning.

-       Soms krijg je te maken met bepaalde beperkingen zoals het niet mogen verhuren van een tweede woning. Een recreatiewoning aanschaffen zonder de mogelijkheid tot verhuur is een behoorlijke beperking. Let dus goed op de voorwaarden van een hypotheekverstrekker. 

-       De tweede woning mag niet verplaatsbaar zijn.

Recreatiewoning kopen met overwaarde
Een andere mogelijkheid die je kunt overwegen bij de aanschaf van een recreatiewoning is het aanschaffen van een recreatiewoning met overwaarde. Wanneer jij een flinke overwaarde hebt op jouw huidige woning, kun je jouw huidige hypotheek verhogen met het bedrag dat jij aan overwaarde hebt. Dit geld kun je vervolgens gebruiken voor de aanschaf van een recreatiewoning. Hoewel dit heel eenvoudig klinkt moet je het nieuwe hypotheekbedrag natuurlijk ook kunnen betalen. De hypotheekverstrekker zal dan ook altijd eerst controleren of jij de lasten van de verhoging van de hypotheek kunt dragen.

De regelgeving in het land van aankoop
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een recreatiewoning aan te schaffen in Nederland. Maar het aanschaffen van een recreatiewoning in het buitenland is ook ontzettend interessant. Er zijn immers genoeg Nederlanders die jaarlijks naar Spanje, Italië of Portugal trekken voor een heerlijke vakantie. Zelf kun je dan ook genieten van de zonnestralen in het warme zuiden. Wanneer jij een woning aankoopt in het buitenland is het ontzettend belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving in het land van aankoop. Daarnaast hanteren Nederlandse hypotheekverstrekkers nog strengere eisen aan een hypotheek voor de aankoop van een woning buiten Nederland. Simpelweg omdat hier meer risico’s aan verbonden zijn. Wanneer jij een woning in het buitenland wil aankopen is het daarom aan te raden om altijd een ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te laten nemen. Op deze manier kun je van de aankoop afzien wanneer je de financiën toch niet rond krijgt.

De belasting
Omdat een tweede woning ofwel recreatiewoning wordt gezien als vermogen moet je hier ook belasting over betalen. De hoogte van de belasting is afhankelijk van een aantal factoren zoals de WOZ waarde en de eventuele schuld op de woning. Voor een tweede woning krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Ook wanneer jij de recreatiewoning financiert met de overwaarde van jouw eerste woning is de hypotheekrente op de recreatiewoning niet aftrekbaar.

Zoals je ziet komt er best wel wat kijken bij de aanschaf van een recreatiewoning. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van alle wetten en regels voordat je aan dit avontuur begint.