Alles wat je wilt weten over plexiglas voor je tweede huis

geplaatst op 21-10-2022
 Tweede woning 
alt

Plexiglas wordt veelvuldig gebruikt voor allerlei klusprojecten. Het kunststof materiaal wordt hierbij voornamelijk gezien als een ideale en voordelige vervanger van glas. In dit artikel lees je hoe je plexiglas kunt gebruiken voor in je (tweede) woning en welke voordelen het heeft als glasvervanger.  

1.   Wat is plexiglas precies?

Plexiglas is een merknaam van polymethylmethacrylaat. Het kan tevens worden aangeduid als acrylaat of perspex en is een zogenaamd ‘thermoplastisch kunststof’, wat betekent dat het bij verhitting zachter wordt (en te bewerken is). Het thermoplastische kunststof wordt voornamelijk gebruikt als vervanger van glas. Het is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, waardoor het voor diverse doeleinden inzetbaar is. Zo wordt het vaak ingezet als glasvervanging voor veranda's, voorzetramen, binnendeuren en naambordjes. Handig voor zowel je woning als tweede huis!

2.   Wat zijn de voordelen van plexiglas ten opzichte van glas?

Plexiglas beschikt over een aantal aanzienlijke voordelen ten opzichte van glas, wat de populariteit van het materiaal verklaart.

-       Goedkoop: Plexiglas goedkoper om aan te schaffen en te bewerken, in vergelijking met glas.

-       Sterk: Plexiglas is een stuk sterker dan glas van gelijke dikte. Ook is plexiglas slagvast, waardoor het nagenoeg onbreekbaar is.

-       Lichtdoorlatend: Transparant plexiglas van grote dikte laat meer licht door dan glas van dezelfde dikte.

-       Lichtgewicht: Plexiglas lichter van gewicht dan gewoon glas.

-       Duurzaam: Plexiglas verkleurt of verweert niet, terwijl de UV-werende en vochtafstotende werking vergelijkbaar is met die van glas. Bij goed onderhoud blijft het er jaren als nieuw uitzien.

-       Bewerkbaar: Plexiglas versplinterd niet, waardoor het in vrijwel iedere gewenste vorm te zagen of frezen is.

-       Veilig: Doordat plexiglas slagvast is en niet versplintert, is het een zeer veilig materiaal om te gebruiken.

Een nadeel van plexiglas is dat het een stuk krasgevoeliger is dan glas. Ook is plexiglas niet hittebestendig, waardoor het ongeschikt is voor veiligheidstoepassingen, zoals de beglazing van veiligheidsvoertuigen of personenvervoer.

3.   Hoe kun je plexiglas bewerken?

Bewerking van plexiglas is eenvoudig, maar vraagt wel om het juiste gereedschap. Boren doe je het beste met een (kleine) ijzerboor en het zaagwerk met een decoupeerzaag. Het is in beide gevallen van belang dat het plexiglas stabiel ligt en niet kan vibreren.