Hoe zorg je voor een betere privacy op jouw vakantiehuis?

geplaatst op 02-06-2020
 Tweede woning 
Genieten van je tweede woning, zonder dat iedereen maar over je perceel heenloopt en waar je een goede privacy hebt. Hoe doe je dat en hoe kun je e.e.a. goed inzichtelijk maken en hier je voordeel mee doen.
alt

Je hebt na lang zoeken je droomparadijsje gevonden. Een prachtig optrekje op een geweldige plek. Daar zul je tot in lengte van dagen veel plezier van beleven. Maar onbekommerd genieten van je vakantiehuis is pas echt mogelijk wanneer je er ook in alle rust je gang kunt gaan. Privacy is een kostbaar bezit en met name op vakantie wil je lekker ongestoord kunnen genieten. Hoe zorg je voor een betere privacy op jouw vakantiehuis?

Staat je vakantiehuis op een afgelegen plek, dan zul je over het algemeen weinig last hebben van pottenkijkers. Maar als je in een dichtbevolkt gebied of op een toeristische hotspot zit, zul je waarschijnlijk met regelmaat geconfronteerd worden met mensen die precies in de gaten houden wat jij zoal uitspookt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Mensen die regelmatig op een camping staan, weten erover mee te praten. De andere campinggasten weten je vaak precies te vertellen hoe laat je vertrokken bent, hoe laat je weer terug kwam, enzovoort. Als je een eigen vakantiewoning hebt gekocht, kun je gelukkig zelf maatregelen nemen om zo min mogelijk te worden geconfronteerd met dergelijke praktijken.

Een goede oplossing voor dit probleem is het plaatsen van een schutting op de erfgrens rond je vakantiehuis. Dit biedt een aantal voordelen:

      ●     Minder last van inkijk in het vakantiehuis
     Een veilige afbakening voor kleine kinderen en/of huisdieren
     Relatief voordelig te plaatsen
     Netjes afgewerkt dus nooit een rommelig straatbeeld

Veel bezitters van vakantiehuisjes kiezen ervoor om een zogenoemde ‘hout beton schutting’ te plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zodat je het uiterlijk van je schutting kunt afstemmen op de omgeving. Daardoor vormt de schutting een mooi geheel met je huis en met de omgeving. Gaat het je niet specifiek om de privacy, maar is vooral de afscherming van belang? Dan kun je er ook voor kiezen om enkele houten panelen in de schutting te vervangen door panelen met gaas. Dit geeft je tuin een wat opener karakter, terwijl je tegelijkertijd niet bang hoeft te zijn dat je kind of viervoeter er in een onbewaakt ogenblik vandoor gaat. Je geeft bovendien ruimte aan de zon.

In verschillende landen gelden ook verschillende regels. Informeer daarom tijdig bij de plaatselijke autoriteiten of je bijvoorbeeld een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een schutting. Beter meteen goed geregeld, dan achteraf problemen moeten oplossen!