Bespaartips voor een tweede woning?

geplaatst op 26-04-2019
 Tweede woning 
alt

Wanneer je naast je vaste woning ook een vakantiehuis hebt, kan het slim zijn om te zoeken naar mogelijkheden om geld te besparen. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen, dat er stroom in je tweede woning verbruikt wordt zonder dat je hier bent. Zorg er daarom voor, dat elektrische apparaten uit het stopcontact worden gehaald bij het verlaten van je vakantiehuis. Dit helpt je niet alleen energie te besparen, maar verkleint ook de kans op een kortsluiting in deze tweede woning. Het uitschakelen van elektrische apparaten alleen is niet voldoen. Er is immers altijd sprake van lekstroom. In dit artikel geven we verschillende andere bespaartips die je helpen om geld over te houden.

Vergelijk verschillende energieleveranciers

Allereerst kan het de moeite waard zijn om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Mogelijk zit je al jaren bij dezelfde leverancier, terwijl andere leveranciers veel gunstigere tarieven aanbieden. Kijk hierbij ook naar het verschil tussen vaste- en variabele tarieven. In sommige gevallen is het niet mogelijk om zelf te bepalen bij welke energieleverancier je een contract afsluit. Dit valt te verklaren door het feit, dat vakantiewoningen op een vakantiepark vaak een gemeenschappelijke aansluiting hebben. In dit geval is het slim om in gesprek te gaan met de beheerder van het pand, of om een tussenmeter te plaatsen.

Geld besparen met zonnepanelen

Vergelijkbaar met het vergelijken van energieleveranciers, kan ook de aanschaf van zonnepanelen interessant voor je zijn. Door voor zonnepanelen te kiezen wek je voortaan zelf groene stroom op. Zo neemt je verbruik van grijze stroom af, waardoor je geld overhoudt aan het eind van het jaar. De besparing die zonnepanelen je opleveren, zorgt ervoor dat je de zonnepanelen jaarlijks voor een deel terug zal verdienen. Na verloop van tijd maak je enkel nog winst met de zonnepanelen.

Tip: door de zonnepalen aan een accu te koppelen, kun je de opgewekte groene energie bewaren. Je kunt de groene energie vervolgens gebruiken, op het moment dat je zelf in het vakantiehuis bent. Het verkopen van je opgewekte energie aan een energieleverancier is een tweede optie.

Geld besparen op huishoudelijke kosten

Naast de mogelijkheid om te besparen op de kosten voor je energieverbruik, kun je vaak ook besparen op de huishoudelijke kosten. Schaf schoonmaakmiddelen, douchesop en vaatwastabletten bijvoorbeeld enkel aan, wanneer deze in de aanbieding zijn. Ook het kopen van wasmiddel in de aanbieding bespaart je vaak veel geld! Door direct meerdere verpakkingen te kopen, kun je een lange tijd vooruit.

Wist je dat er tegenwoordig abonnementen worden aangeboden voor wasmiddel en soortgelijke huishoudelijke middeltjes? Door voor een dergelijk abonnement te kiezen, profiteer je vaak van de laagste prijs. Datzelfde geldt voor een printabonnement! Bij zo’n abonnement krijg je nieuwe inkt toegestuurd, op het moment dat je cartridges op beginnen te raken. Zo zit je nooit zonder inkt en profiteer je van lage huishoudelijke kosten.

Besparen op de verzekeringen van je tweede huis

Een derde kostenpost waarop bespaard kan worden, zijn de verzekeringen voor je tweede huis. Het komt regelmatig voor, dat mensen zich per ongeluk dubbel verzekerd hebben op bepaalde punten. Een dubbele verzekering is het gevolg van het combineren van de verzekeringen bij verschillende verzekeraars. Ook een aanvullende verzekering kan ertoe leiden, dat je op bepaalde punten dubbel gedekt bent. Kijk de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeringen voor je tweede woning nog eens na. Zo zie je al snel, of en op welke punten je momenteel een dubbele dekking hebt. Door bepaalde verzekeringen af te stoten, houd je maandelijks geld over.

Internetverbinding delen met je buren

Veel mensen zijn maar een paar maanden per jaar in hun tweede huis. Wanneer dit huis de rest van het jaar leeg blijft staan, is het niet direct noodzakelijk om een internet- en televisieabonnement af te sluiten voor je vakantiehuis. Goedkoper is het om een dergelijk abonnement te delen met de buren! Zeker wanneer je de buren vertrouwt, is het goedkoper om samen een dergelijk abonnement af te sluiten. De vakantiewoningen staan vaak dicht genoeg bij elkaar, om het signaal in beide woningen op te vangen. Daarbij kun je een WiFi-versterker gebruiken, als blijkt dat het signaal nog niet optimaal is.