Betaal jij teveel voor je verzekeringen?

geplaatst op 22-10-2019
 Tweede woning 
alt

Als je een huis gaat kopen, kiezen veel mensen ervoor om een hypotheek daarbij af te sluiten Dit traject ga je meestal samen met een hypotheekadviseur aan, die jou advies geeft over welke hypotheekvorm het beste bij jouw aankoop past. Ook adviseert deze persoon je over de verzekeringen waar je mee te maken gaat krijgen bij het kopen van een huis. Deze verzekeringen zijn in sommige gevallen verplicht. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar het is wel aan te raden om deze af te sluiten. In de loop der jaren kan er veel veranderen aan je persoonlijke situatie, waardoor de verzekeringen, of de dekking hiervan, niet meer helemaal bij je past. In dat geval is de kans groot dat je te veel aan het betalen bent voor jouw verzekering. Door regelmatig te controleren of jouw verzekeringen nog goed zijn, kun je vaak een fors bedrag besparen. Wij zetten een aantal van deze verzekeringen om in de gaten te houden, voor je op een rij.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is voor iedereen die een hypotheek aangaat samen met een partner, eigenlijk onmisbaar. Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af, dan is een overlijdensrisicoverzekering zelfs verplicht. Deze verzekering zorgt ervoor dat de persoon met wie je de hypotheek afsluit niet in de problemen komt wanneer je komt te overlijden. Samen met je hypotheekadviseur kies je de verzekering die het beste bij je past. Eens in de paar jaar is het verstandig om deze verzekering nog eens onder de loep te nemen, en te controleren of jouw dekking en premie nog wel bij jouw situatie past.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering zorgt ervoor dat jouw woning verzekert is tegen eventuele schade. Omdat je huis het onderpand van de hypotheek is, is in veel gevallen een opstalverzekering verplicht. Je verzekert namelijk het bedrag dat de woning aan totale waarde heet. Vaak kan een opstalverzekering de hele looptijd van de hypotheek mee, maar desalniettemin kan het verstandig zijn om hier met je hypotheekadviseur regelmatig kritisch naar te kijken. Het is ook aan te raden om eens te kijken voor een opstalverzekering van Diks, daar vind je altijd een goede dekking tegen een scherpe prijs.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar wordt door vrijwel iedereen wel afgesloten. Deze verzekering dekt namelijk de schade aan de spullen in jouw huis, die niet aan het huis vastzitten. Denk aan je meubels, apparatuur en een vloer. In huis gebeuren ongelukjes, waarbij schade kan ontstaan. Zonder een inboedelverzekering kan deze schade een flinke kostenpost met zich meebrengen. Er zijn verschillende soorten dekking die je kunt afsluiten, dus regelmatig controleren of je nog goed verzekert bent is geen overbodige luxe.

Twijfel je over welke verzekering het beste bij je past, welke dekking je moet nemen en of je niet oververzekerd bent? Je kunt dit altijd met je hypotheekadviseur of een onafhankelijk financieel adviseur overleggen, zodat je altijd goed verzekerd bent en niet te veel betaalt.