Beveilig je recreatiewoning tegen inbraken

geplaatst op 24-03-2016
 Tweede woning 
alt

In de afgelopen jaren wordt er steeds minder ingebroken in woningen, maar toch vinden er dagelijks ongeveer 200 inbraken plaats. Er wordt niet alleen ingebroken in woningen en winkels, maar ook in vakantiewoningen. Recreatiewoningen zijn zelfs ontzettend geliefd bij inbrekers. In Nederland mag je niet het hele jaar door in een recreatiewoning wonen. De meeste mensen komen daarom maar een paar keer per jaar naar hun vakantiewoning. Het grootste gedeelte van het jaar is de recreatiewoning onbewoond en is er geen sociale controle. Daar komt ook nog eens bij dat recreatiewoningen vaak in afgelegen parken en gebieden liggen. De inbreker kan hierdoor onverstoord zijn werk doen. Inbrekers richten veel schade aan en het is ook nog eens zonde van het geld. Voorkom daarom een inbraak in uw recreatiewoning! 

Recreatiewoning beveiligen

Er zijn verschillende manieren waardoor je de kans op inbraak in je vakantiewoning kunt verkleinen. Veel recreatiewoningen hebben nog oude sloten die inbrekers gemakkelijk open kunnen maken. Het is daarom verstandig om goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voor je vakantiewoning. Goed hang- en sluitwerk voldoet aan het politiekeurmerk veilig wonen. Hierdoor is het moeilijker voor inbrekers om de sloten stuk te maken. Ook elektrische beveiliging is een geschikt middel om je recreatiewoning te beveiligen. Daarnaast moet je altijd je ramen en deuren sluiten als je weg bent.

Maar er is nog een veel geschikter middel om je recreatiewoning te beveiligen: een bewakingscamera! Een betrouwbare bewakingscamera heeft twee voordelen: de bewakingscamera werkt preventief en zorgt voor identificatie. De camera’s schrikken vaak inbrekers af. Ze willen immers niet gefilmd worden bij hun werkzaamheden en kiezen vaak een doelwit zonder camerabewaking. Daarnaast identificeert het ook de daders. Je kunt deze beelden doorgeven aan de politie als bewijsmateriaal en de dader kan daardoor sneller gepakt worden. De kans is ook kleiner dat de inbreker terug komt, omdat het risico groter is dat hij herkend wordt.

Wat voor bewakingscamera moet je kiezen voor je recreatiewoning?

Bewakingscamera’s zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat je er een aanschaft, moet je nadenken over het doel van de camera’s. Dat bepaalt hoeveel camera’s je nodig hebt en van welke kwaliteit de camera’s moeten zijn. Heb je aan één camera voldoende? Of zijn meerdere camera’s gewenst? Als je uiteindelijk maar één camera wilt aanschaffen, wordt aangeraden om de camera op gezichtshoogte te plaatsen. Het gezicht van de dader komt op deze manier duidelijk in beeld. Als een vakantiewoning bijvoorbeeld meerdere deuren heeft, wordt het aangeraden om meerdere camera’s aan te schaffen. Ook kan het verstandig zijn om een camera op ooghoogte en een hoge camera samen te plaatsen. Je hebt dan het gezicht van de dader in beeld, maar ook de omgeving.

Let ook bij het aanschaffen van de camera op de beeldkwaliteit van de camera! De beeldkwaliteit, de scherpte en de lichtgevoeligheid van de camera’s verschilt ook enorm. Sommige bewakingscamera’s geven alleen een vaag beeld van de inbrekers en hier heb je eigenlijk helemaal niets aan. Een HD beveiligingscamera geeft je daarentegen een scherp beeld van de dader, waardoor de politie de inbreker sneller kan identificeren.

Kortom, het is verstandig om je recreatiewoning te beveiligen. Een bewakingscamera’s is daar uiterst geschikt voor en verkleint de kans op een inbraak in uw huis of tweede woning. Maar vergeet niet: goede bouwkundige beveiliging en sloten op je woning zijn ook belangrijk!