Uit onderzoek is gebleken dat er in de eerste paar maanden van 2015 maar liefst 17 procent minder inbraken zijn gepleegd dan in dezelfde maanden in 2014, en maar liefst 35 procent minder dan in diezelfde maanden in 2013! Dat is een hele grote daling. Als we kijken naar het eerste halfjaar, en die vergelijken met het eerste halfjaar in 2013, dan komen we op een daling van 16 procent. Dan is de daling dus wat minder, maar alsnog vrij fors te noemen.
Maar ondanks dat het aantal inbraken fors is verlaagd, gaat het alsnog om zo'n 200 inbraken per etmaal; dat zijn er gemiddeld 8 per uur, of elke 7 minuten één inbraak - al zal dat aantal 's avonds en 's nachts waarschijnlijk hoger liggen dan overdag. Er blijft dus nog genoeg te doen voor de politie om dat aantal nog verder terug te dringen. Hoe lager het aantal inbraken wordt, hoe lastiger het is om het aantal nog verder te verlagen; je houdt immers de harde kern van inbrekers over, die zich niet snel laten intimideren of bang maken door preventieve maatregelen van de politie.
Maar hoe kun je eigenlijk zelf proberen om het aantal inbraken bij jou in de buurt terug te dringen? We vroegen de slotenmaker van Breda om advies. Een slotenmaker heeft in de goede zin van het woord eigenlijk dagelijks te maken met inbraken en de kansen daarop, en weet dan ook als geen ander hoe inbraken te voorkomen zijn. We noemen enkele tips.
Veel oude recreatiewoningen bezitten oude sloten die in een mum van tijd door een kwaadwillende gast open te breken zijn. Inbrekers hebben handige tooltjes die voor een paar euro te krijgen zijn, waarmee je de meeste sloten in een paar seconden open kunt krijgen. Zelf heb je dat niet in de gaten als je je er niet mee bezig houdt, zoals de gemiddelde Nederlander; je merkt dat pas als er daadwerkelijk bij je wordt ingebroken.
Ben je even naar de winkel? Doe vooral de ramen en deuren goed op slot! Veel inbraken zijn eigenlijk gewoon insluipingen. Het verschil tussen een inbraak en een insluiping is dat iemand die inbreekt de deur of een raam forceert om binnen te komen. Een insluiper kan gewoon doorlopen omdat er simpelweg niets op slot zit. Veel mensen leven in de naïeve veronderstelling dat er bij hun toch niet wordt ingebroken. "Dat gebeurt hier niet" of "hier valt niets te halen", zo zegt men dan. Iedereen heeft echter wel wat geld in huis, een laptop, een ketting of iets anders moois. Mocht je een van de weinigen zijn waar écht niets te halen valt, dan nemen inbrekers of insluipers alsnog graag een kijkje. Doe dus gewoon de ramen en deuren dicht, ook als je even gaat zonnen, de was ophangt op zolder of even bij de buurvrouw een kopje thee gaat drinken.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar als jouw woning ineens een van die 200 woningen blijkt waar dagelijks (of nachtelijks?) wordt ingebroken, zorg dan in ieder geval dat je goed verzekerd bent. Op die manier heb je zelf geen zorgen over het vergoeden van de schade, en weet je zeker dat je de kosten kunt verhalen. Maar ja, dat armbandje van oma of die Rolex van opa kun je misschien wel terugkrijgen, maar de herinneringen aan een erfenis kun je nooit meer terugkopen.
Als we ook de slotenmakers Eindhoven om advies vragen, zien we dat je dus vooral het beste kunt focussen op goed hang- en sluitwerk. Zorg voor veilige en goedgekeurde sloten, zodat de kans op ellende zo klein mogelijk blijft. Niemand zit immers te wachten op een inbraak, en daarom is het belangrijk nu, voor het te laat is, preventieve maatregelen te nemen.