Bezienswaardigheden in Rome

geplaatst op 04-06-2018
 Zomervakantie 
alt

Over de hele wereld staan gebouwen, monumenten en andere archeologische werken met invloeden vanuit Rome en het Romeinse rijk. Het is niet gek dat Rome zelf ook bol staat van prachtige bouwwerken, highlights en interessante musea. 

Ga je naar Rome voor een stedentrip of verblijf je tijdens de vakantie in Italië in de regio, dan moet je zeker één of meerdere attracties uit dit lijstje bezoeken! Dit zijn de populairste highlights van Rome:

Het Colosseum

Het Colosseum is bij uitstek dé bezienswaardigheid van Rome: Als je aan Rome denkt dan is dit bouwwerk waarschijnlijk een van de eerste beelden die in je opkomt.

Het colosseum is dagelijks te bezoeken maar er staan lange wachtrijen voor de kassa’s: Je doet er verstandig aan om je tickets vooraf online te boeken.

Rijke geschiedenis

Het colosseum heeft een rijke maar ook gewelddadige geschiedenis. Het is de plek waar gladiatoren het tegen elkaar opnamen ter vermaak van het volk. In de meeste gevallen overleed de verliezer van het gevecht.

Het gebouw kon destijds ruim 70.000 toeschouwers huisvesten tijdens de gladiatorengevechten en was ook voorzien van de nodige luxe voor die tijd, waaronder een zonnescherm van textiel wat door zeelieden bediend werd.

Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn een andere bekende highlight van de stad. Niet alleen komen hier massaal toeristen maar ook locals uit Rome zelf komen graag ontspannen op en rondom de trappen.

De trappen liggen op het Piazza di Spagna en leiden naar de Franse kerk Trinità dei Monti. De bouw van de trappen heeft twee jaar geduurd, van 1723 tot 1725.

Ondanks de trappen door een Franse financier zijn bekostigd zijn de trappen toch vernoemd naar Spanje omdat deze beginnen/eindigen op het Spaanse plein.

Plaza di Spagna

Grenzend aan de Spaanse Trappen ligt het Plaza di Spagna, één van de bekendste pleinen van Rome. Het is een massaal bezocht plein, mede door de trappen en de locatie van het plein.

Op het plein kun je verder het Palazzo di Propaganda Fide uit de 17e eeuw bewonderen en de prachtige fontein Fontana della Barcaccia.

Het Pantheon

Het Pantheon is een prachtig gebouw met in de typische Romeinse stijl. Het is tussen 118 en 125 na Chr. gebouwd als tempel in opdracht van de keizer Hadrianus. De tempel is later omgedoopt tot Katholieke kerk nadat het katholieke geloof het hoofd geloof van de Romeinen werd.

Het Pantheon is één van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd. Niet alleen de buitenkant is in goede conditie, ook de binnenkant van deze kerk heeft amper verval ondervonden.

Je kunt het Pantheon dagelijks bezoeken.

De mond van de waarheid

De mond van de waarheid kennen sommigen nog wel uit Bassie en Adriaan. Vroeger, terug in de middeleeuwen, diende dit als een leugendetector: Mensen die verdacht werden van een leugen moesten hun hand in de mond stoppen. Volgens de legende zou je je hand kwijtraken als je niet de waarheid sprak.

Tip: De Roma Pass

Wil je extra geld besparen tijdens je stedentrip naar Rome, neem dan een Roma Pass! Met deze kaart krijg je namelijk gratis toegang of kortingen bij diverse bezienswaardigheden, attracties en musea!

Ook geeft de Roma Pass je onbeperkt gratis toegang tot het openbaar vervoer in- en rondom Rome. Ideaal!

Je kunt een kaart kopen voor 24, 48 of 72 uur. Bestel jouw Roma Pass direct via deze link.

Fietstochten in Rome

Wanneer je een stedentrip naar Rome maakt en wil je op een leuke en snelle manier de highlights van de stad ontdekken? Boek dan een fietstocht door Rome.

Er worden in Rome verschillende fietstochten georganiseerd: zowel voor degene die de stad de eerste keer bezoeken en alle highlights willen zien als de meer ervaren stedentripper wie graag een wat minder toeristische fietstocht wilt volgen.

Nederlandse gidsen voor je fietstour

Je gaat een fietstour maken onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Zo kun je alle verhalen en informatie goed volgen en ook makkelijk je eigen vragen stellen. De fietstochten zijn altijd in kleine groepjes.Het is ook mogelijk om een privé fietstocht te maken met een eigen gids of de tocht op een e-bike te maken.

De tours van Baja Bikes duren gemiddeld 3 uur.

De populairste fietstochten in Rome zijn de:

  1. Rome highlights fietstocht
  2. Via Appia fietstocht
  3. Panoramische fietstour

De meest geboekte fietstocht is de highlights tour. Je gaat in ongeveer 3 uur langs de meest populaire en belangrijkste bezienswaardigheden en highlights van Rome.

De gids zal je tijdens de tocht alle ins en outs vertellen over de Italiaanse hoofdstad en de vergaande historie van de stad. Tevens zal hij of zij je voorzien van persoonlijke tips.

Met de highlights fietstour kom je onder andere langs:

  • Het colosseum
  • Plaza di Spagna
  • Spaanse Trappen
  • Het Pantheon
  • Forum Romanum
  • La strada dei pittori
  • La porta Flaminia

Tijdens de tour heb je voldoende tijd om foto’s en video’s te maken.

Ook leuk: Wandeltochten door Rome

Heeft een wandeltocht de voorkeur boven een fietstocht? Ga dan met dezelfde organisator een wandeling maken naar het Vaticaan of het Colosseum.

Met een Nederlands sprekende gids ga je te voet de stad ontdekken en krijg je tevens skip-the-line voorrang bij de bezienswaardigheid die je gaat bezoeken.

8 praktische tips voor een bezoek aan Rome

Beleef je stedentrip naar Rome maximaal door goed voorbereid op reis te gaan. Dat is niet alleen zorgen dat je voldoende onderbroeken bij hebt ;-)

In dit artikel geven we je 8 praktische tips voor een stedentrip naar Rome.

Vermijd restaurants en cafés in de buurt van populaire attracties

Na je bezoek aan het colosseum wil je wellicht even gezellig napraten en genieten van een hapje of een drankje.

Let op. Deze horeca gelegenheden zijn fors duurder dan andere zaakjes welke op slechts enkele minuutjes wandelen afstand zijn. Als je 3 of 4 straten verder loopt zul je merken dat de koffie, je biertje of die lekkere tosti een stuk goedkoper is. Doe hier je voordeel mee.

Probeer zoveel mogelijk contant te betalen

Gek genoeg is contant geld nog steeds de nummer 1 betaalmanier in Rome. Iets met Italiaanse maffia misschien? ;-)

Zorg er dus voor dat je altijd voldoende contanten bij je hebt. Let er tegelijkertijd ook op dat je niet teveel op zak hebt omdat er in Rome veel zakkenrollers actief zijn. Neem enkel een contant bedrag mee wat je die dag nodig hebt voor entree, eten en reizen en zorg ervoor dat dit goed weggestopt is.

Bestel nooit alleen een ‘caffé’

Tenzij je van een sterke espresso houdt. Wil je een normale koffie bestel dan een ‘caffé americano’.

Zorg dat je altijd je identiteitskaart of paspoort bij hebt

In Italie zijn de boetes fors voor het niet kunnen tonen van een legitimatie. Neem deze dan ook altijd mee.

Zet je telefoon op stil (of liever uit) als je een museum of kerk bezoekt

Italianen zijn nogal van de beleefde manieren. Zet je telefoon dus minstens op stil als je een museum of kerk bezoekt.

Neem een taxi zonder een vast tarief

Taxi’s met vaste tarieven rekenen vaak het dubbele van normale taxi’s. Vermijd deze dus!

Leer een paar basis Italiaanse woorden

Helaas spreekt niet elke Italiaan even goed Engels. Als je enkele basis woorden kent kan dit de communicatie ten goede komen.

Geef geen fooi

Dit wordt in Italië niet erg gewaardeerd. Vaak zitten de ‘costi servizi’ oftewel servicekosten al inbegrepen bij de rekening.