Bezuinig op je licht-, water- en gasrekening met deze tips

geplaatst op 27-06-2023
 Tweede woning 
De kosten van energie gingen vorig jaar door het dak, mede door de inflatie als gevolg van de sancties tegen Rusland. Ook dit jaar verwacht men weer dat de prijzen richting de winter flink zullen stijgen. We willen je niet in het ongewisse laten over een aantal manieren waarop je flink kunt besparen op je licht-, water- en gasrekening en daarom hebben we deze vijf tips op een rijtje gezet
alt

Investeer in zuinigere apparaten

Waarschijnlijk staat jouw huis vol met elektrische apparaten die je de laatste twee à drie jaar hebt gekocht. Sommige apparaten komen misschien nog uit de jaren ’00. Het is dan tijd om te investeren in nieuwe elektronica – een nieuwe koelkast, een nieuwe oven en een nieuwe wasmachine. Je kunt flink wat geld besparen op je energierekening als je energiezuinige apparaten aanschaft. Reken het maar eens uit!

Zorg voor een goede isolatie

Een andere sleutel tot het verlagen van je energierekening is het isoleren van je huis. Niet alleen het dak kan worden geïsoleerd, ook de vloeren en de ramen kun je laten doen. Zet bijvoorbeeld speciaal isolatieglas dat er niet alleen voor zorgt dat je minder gas verstookt, maar ook dat die autoweg aan de andere kant van die ruit niet meer zo’n overlast geeft. Dat zijn gelijk twee vliegen in één klap. Ook hier is het goed om uit te rekenen of het een goede investering is.

Vang het water van het dak op

Vroeger had men altijd een regenton waarmee men water opving dat tijdens een regenbui van het dak af kwam. Tegenwoordig is dat niet meer ‘in’. Toch willen we je aanraden om erover na te denken om een systeem van waterrecuperatie aan te schaffen. Je kunt dit water gebruiken om je gras te bevloeien, maar ook om je wc door te spoelen. Het scheelt veel drinkwater in een tijd dat drinkwater steeds moeilijker te winnen valt.

Ledlampen helpen ook goed

Vervang oude lampenpeertjes die nog volgens het gloeisysteem zijn gemaakt met ledlampen. Deze ledverlichting is stukken goedkoper aan het einde van de maand dan een oude gloeilamp die Phillips ooit ontwikkelde. Ook gaan deze lampen een stuk langer mee, waardoor je geen geld hoeft te investeren in nieuwe lampjes. Dit is zo simpel, je kunt er gelijk mee beginnen!

Ga bewuster om met energie

Het is niet altijd leuk, maar soms is het goed om bewuster om te gaan met het verbruik van water, stroom en gas. Laat bijvoorbeeld de pannen niet langer dan nodig op het gasfornuis en maak geen ovenschotel die lang in de oven hoeft. Zorg er ook voor dat je niet langer dan een x aantal minuten doucht en ook het wassen van de auto hoeft niet veel water te kosten. Kortom, er zijn altijd wel manieren om te bezuinigen op je gas-, water- en lichtrekening. De vraag is – wil jij bewuster om gaan met die rekening, of vind je het wel prima?