Tips voor het snel en succesvol verkopen van je vakantiehuis

geplaatst op 20-09-2022
 Tweede woning 
alt

Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 20 huishoudens een tweede woning voor recreatief gebruik. Hoe blij je ook kunt zijn met zo'n recreatiewoning; er kan een dag komen dat je je vakantiehuis wilt verkopen.

Tegenwoordig is er ontzettend veel vraag naar (vakantie)woningen. Je moet alleen even weten hoe je je vakantiehuis het beste kunt verkopen. In dit artikel lees je enkele tips voor het snel en succesvol verkopen van je recreatiewoning.

Werk samen met een makelaar voor snelle verkoop

Wat in de praktijk vaak goed werkt, is een samenwerking met een makelaar. Veel mensen vinden het prettig om een beetje hulp te krijgen bij de verkoop van hun tweede woning. Dat scheelt je niet alleen ontzettend veel tijd, maar ook stress en geld. Met een makelaar is de kans groot dat je woning namelijk sneller verkoopt dan wanneer je dat zelf gaat proberen. Hij of zij weet iemand precies welke stappen er gezet moeten worden.

Een ander aantrekkelijk voordeel is dat er door het hele land makelaars te vinden zijn. Het maakt dus niet uit of je een makelaar in Amsterdam nodig hebt of wellicht op zoek bent naar een makelaar in het noorden of oosten van het land; er is voor iedere situatie een makelaar beschikbaar. Een makelaar weet exact wat er nodig is om jouw vakantiewoning snel en succesvol te verkopen.

Maak mooie foto's van binnen en buiten het vakantiehuis

Natuurlijk kun je wel zelf een handje helpen om de verkoop van je recreatiewoning nog sneller te laten verlopen. Zo is het aan te raden om aantrekkelijke foto's te maken van het interieur en het exterieur van de woning. Daarmee kunnen potentiële kopers via internet al zien of het huis überhaupt iets voor ze is. Het maken van dit soort foto's kun je zelf doen, maar wat nog meer aan te raden is, is om dit te laten doen door een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in woonfotografie.

Daarmee weet je immers vrijwel zeker dat je echt mooie foto's krijgt waarop je woning in volle glorie te bewonderen is. Wat je wel zelf kunt doen, is de woning goed opruimen voordat de foto's worden gemaakt. Kijk ook even of je hier en daar wat aan styling kunt doen om het geheel net iets aantrekkelijker te maken voor de foto. Denk aan kussentjes op de bank, een mooie grote plant in de hoek en open gordijnen voor voldoende natuurlijk daglicht binnen.

Bepaal een aantrekkelijke verkoopprijs voor woning

Wat ook zeker niet mag ontbreken bij een snelle en succesvolle verkoop is een aantrekkelijke verkoopprijs. Wanneer het de eerste keer is wanneer je een huis verkoopt, kan het lastig zijn om de verkoopprijs te bepalen. Gelukkig heb je een makelaar met wie je dergelijke zaken kunt bespreken. Bepaal samen met de makelaar wat een reële prijs is voor de verkoop van je recreatiewoning. Kijk hierbij ook naar de actuele markt en wat er zoal gevraagd wordt voor dit soort woningen op een gelijksoortige locatie.

De spreekwoordelijke key to success is om nooit te hoog in te zetten, maar ook zeker niet een te lage vraagprijs te vragen. Een te hoge verkoopprijs kan potentiële kopers afschrikken, omdat ze geen idee hebben of er nog te onderhandelen valt. Natuurlijk is een te lage prijs ook niet aan te raden, maar een gouden middenweg wel. De makelaar met wie je samenwerking weet als geen ander hoe een goede verkoopprijs te bepalen.

Wees actief op social media met verkoop van je recreatiewoning

Heb je die mooie foto's eenmaal in handen en staat de advertentie in samenwerking met je makelaar ergens online? Ook dan hoef je zeker niet stil te zitten. Je kunt de verkoop van je vakantiehuis een extra boost geven door de foto's en/of de advertentie zelf actief te delen. Breng mensen online op de hoogte van het feit dat je je woning verkoopt. Misschien zit er in je vrienden- of kennissenkring wel iemand die op zoek is naar een tweede woning. Of wellicht kennen ze iemand die dat zou willen.

Vraag hierbij of vrienden en familie je bericht met foto's zouden willen delen. Vergeet ook niet om actief te zijn op meerdere soorten social media, waaronder Instagram en Facebook. Ook Twitter en misschien zelfs LinkedIn kunnen helpen om je boodschap te verspreiden. Wil je het nog wat uitgebreider aanpakken? Tegen bepaalde kosten kun je zelfs een advertentie plaatsen in de lokale krant of op de website van de krant. Ook zijn er diverse websites, zoals Marktplaats, waarop je zoiets kunt plaatsen. Je makelaar in Amsterdam of op een andere plek in Nederland kan je hierin adviseren.