Breng met LED verlichting meer sfeer in huis

geplaatst op 14-05-2020
 Tweede woning 
alt

Als je aan LED verlichting denkt, dan denk je misschien al gauw aan grote TL buizen en felle kantoorverlichting. Dat soort verlichting brengt nu niet bepaald veel sfeer met zich mee en is voornamelijk functioneel. Voor in huis ben je waarschijnlijk op zoek naar meer sfeervolle verlichting, want je wilt het er wel een beetje gezellig maken. Tegelijkertijd wil je besparen op je energiekosten, en wat is daar nu beter voor geschikt dan LED verlichting? Maar kan LED verlichting eigenlijk wel sfeervol zijn?

Warme lichtkleur

Bij verlichting bestaat er verschil in een koude en warme lichtkleur. Een warme lichtkleur is wat minder fel. LED verlichting is ook verkrijgbaar in een warme lichtkleur. Let bij het aanschaffen van de verlichting op de K-waarde (Kelvin), want hiermee wordt de kleur van het licht aangeduid. Hoe lager deze waarde is, hoe warmer de lichtkleur. Zo heb je LED-verlichting met een K-waarde van 2700, deze geeft warm wit licht. Er bestaan zelfs LED lampen van 1800 K, genoeg keuze dus als je met LED-verlichting iets meer sfeer in huis of tweede woning wilt brengen.

Dimbare verlichting

De meeste LED verlichting is dimbaar. Dat is fijn, want zo kun je zelf de helderheid van de verlichting bepalen en altijd de juiste sfeer neerzetten. Heb je bijvoorbeeld inbouwspots nodig voor in de keuken? LED spots zijn daarvoor perfect, omdat de lichtkleur sterk kan verschillen. Zo heb je tijdens het koken genoeg verlichting om alles goed te kunnen zien, en kun je deze tijdens het eten iets dimmen om het diner wat sfeervoller te maken.

Kroonluchter

Heb je een kroonluchter in huis? Dan zou je kunnen kiezen voor LED kaarslampen. Ga voor een kaarslamp waarvan het glas een gouden kleur heeft, daardoor wordt het licht namelijk gedimd. Je hebt LED kaarslampen van 1700 K, wat betekent dat deze heel sfeervol kunnen zijn voor in een ruimte.

Kleur van de verlichting

De meeste verlichting is wit van kleur. Maar wist je dat je LED verlichting ook kunt krijgen in bijvoorbeeld roze, blauw of geel? Deze verlichting is door de kleur vaak wat meer gedempt, waardoor je er een gezellige sfeer mee kunt creëren. Ga bijvoorbeeld voor een gekleurde LED strip voor onder de trap of langs het plafond voor een subtiele, sfeervolle verlichting, of kies voor gekleurde LED verlichting in de badkamer of keuken voor meer gezelligheid in huis!