Waar moet je op letten bij aankoop van een stacaravan?

geplaatst op 27-10-2020
 Tweede woning 
Een tweede huis, wie droomt er nu niet van? Helaas is het niet voor iedereen weggelegd, maar wist je dat er ook goedkopere alternatieven zijn? Zo hoef je niet direct te denken aan een tweede huis in het buitenland. Een recreatiewoning, zoals een stacaravan of chalet kopen kan ook al heel interessant zijn om geregeld eens naar toe te trekken. Benieuwd waar je rekening mee moet houden bij aankoop van een stacaravan? Lees dan snel verder!
alt

Financiering

Wil je een
nieuwe stacaravan kopen? Dan moet je een spaarpot hebben met een bedrag van ongeveer €30.000 om iets fatsoenlijks te kunnen krijgen. Als je dit niet zelf kunt financieren, dan zijn er altijd nog financieringsopties. Hierbij moet je denken aan een persoonlijke lening afsluiten of de (tweedehands) stacaravan financieren middels een doorlopend krediet. Je kunt een chalet ook deels financieren met een tweede hypotheek, maar de financiering gaat tot maximaal 75% van de waarde van de chalet en is afhankelijk van behoorlijk veel factoren. Zo wordt er gekeken naar je inkomsten, vaste lasten en of je eerste woning overwaarde heeft. Maar let op! Een hypotheek is niet mogelijk, als de stacaravan geen fundering van beton heeft. Daarnaast moet de grond waarop de stacaravan staat meegefinancierd worden met de hypotheek.

Overige kosten

Je moet ook rekening houden met de jaarlijkse kosten van de staanplaats en eventuele overige kosten. Afhankelijk van de camping/vakantiepark, de grootte van het perceel en de ligging, mag je hier al snel €2.000 tot €5.000 per jaar voor reserveren. Een stacaravanverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel verstandig. Vergeet ook niet het onderhoud. Als de stacaravan twee keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgt, voorkom je een hoop onkosten en problemen.

Wat wil ik? Wat heb ik nodig?

Stacaravans vind je in alle soorten en maten, variërend van zeer luxe tot eenvoudig. De juiste stacaravan vinden kan daarom een behoorlijke zoektocht zijn. Stel jezelf een aantal vragen voordat je een stacaravan gaat kopen. Welke opties moet de stacaravan hebben? Hoeveel slaapplaatsen wil je in de stacaravan? Wil ik er het hele jaar gebruik van maken of alleen in de zomer? Als je een stacaravan ook in de winter wilt gebruiken, is het handig om een stacaravan te kopen met dubbel glas en een kachel of boiler. Ga op zoek naar een gerenommeerde verkoper om je te laten adviseren. Zo is de kans op een miskoop heel klein!