Buren vakantiehuisje zorgen voor overlast

geplaatst op 17-05-2019
 Zomervakantie 
alt

Overlast van de buren op vakantie...

Overlast ervaren op de plek waar je je het meest ontspannen zou moeten voelen, jouw eigen vakantiehuisje, is een van de naarste dingen die er is. Maar stel dat je te kampen hebt met buren die nogal luidruchtig zijn en net als jij regelmatig in hun vakantiehuisje zitten? Wat zijn dan de opties als er sprake is van geluidsoverlast - of andere soorten overlast als zwerfafval - die veroorzaakt wordt door de buren? Natuurlijk wil je geen hoogoplopende ruzie met de buren. dus probeer je de situatie eerst op te lossen door middel van een goed gesprek. Maar wat als dat niet helpt?

De hulp van derden inschakelen bij geluidsoverlast

Uiteraard wil je de verhouding met de buren goed houden, maar kom je er samen niet uit dan zijn er nog onafhankelijke partijen en instanties die je voor hulp kunt benaderen. Zo kun je bij aanhoudende overlast de politie inschakelen, maar ook buurtbemiddelaars en mediators of - als je een woning huurt - de verhuurder, kunnen helpen om het burenprobleem de wereld uit te helpen. Dit is met name nuttig als je geluidsoverlast ervaart. Laat daarvoor zeker een geluidsmeting uitvoeren. Een geluidsmeting is de feitelijke ondersteuning van jouw klacht. Door een geluidsmeting te doen, kun je achterhalen hoe ernstig de geluidsoverlast is, op welke momenten zich pieken voordoen en wat de daadwerkelijke bron van de ervaren geluiden is. Het kan namelijk zijn dat niet de buren, maar een nabijgelegen snelweg, dieren of een jongerenkeet een eindje verderop de bron van de ellende is of zijn. 

Last van stank door een hout- of pelletkachel

Een belangrijke oorzaak van overlast rond een vakantiewoning is, zo blijkt uit een klachteninventarisatie, het gebruik van open haarden, houtkachels en kampvuren. De stank- en rookoverlast die hiervan het gevolg is, is niet alleen vervelend maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Aan te raden is om bij blijvende overlast de hulp van de gemeente in te zetten. Iedere gemeente heeft een afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Deze afdeling kan in actie komen als er sprake is van een regelmatige en onverantwoordelijke verspreiding van rook, roet en andere brandgeuren door burgers.

Ook bomen kunnen hinder veroorzaken

Naast geluid en rook zijn ook hoge, overhellende bomen en/of struiken een ware ergernis tussen buren onderling. Vaak lukt het in deze situatie wel om er met de buren uit te komen. Mocht dat niet zo zijn, dan is het altijd mogelijk om de civiele rechter in te schakelen om tot een goede oplossing te komen.