Met ledverlichting een beter rendement

geplaatst op 05-04-2018
 Zomervakantie 
alt

Je verhuurt je recreatiewoning? En dat levert je rendement op? Slim! Maar hoe minder stroomkosten en onderhoudskosten je aan je woning hebt, hoe meer rendement je maakt. Eén van de manieren die ervoor zorgt dat zowel je energiekosten als je onderhoudskosten van je recreatiewoning laag blijven: duurzame verlichting! Verlichting die én lang meegaat, én weinig verbruikt.

Welke verlichting is geschikt?

In aanschaf zijn halogeenverlichting of bijvoorbeeld TL verlichting een stuk goedkoper dan ledverlichting. Maar ledverlichting gaat tot wel 15 jaar mee, terwijl halogeenlampen of tl-lampen soms maar twee jaar meegaan. Bovendien verbruikt ledverlichting tot wel de helft minder energie ten opzichte van bijvoorbeeld halogeenverlichting.

Het feit dat ledlampen zo’n lange levensduur hebben, is voor jou als recreatiewoningeigenaar ideaal: je hoeft niet om de paar jaar al je lampen te gaan vervangen. Dat hoeft maar eens in de 15 jaar gemiddeld! Dat is voor jou prettig, maar ook voor je huurders: de kans dat zij met defecte verlichting komen te zitten is klein, aangezien ledlampen niet snel/vaak stuk gaan.

Duurzaamheid als pré voor je huurders

Heb je jouw vakantiewoning of recreatieverblijf onder andere door verlichting aan te passen duurzaam gemaakt? Dan kun je dat natuurlijk ook vermelden in je advertenties. Steeds meer mensen leven bewust en zullen het een pré vinden dat de woning energiezuinig is.

Minder kosten = meer rendement!

Zoals in het begin van dit artikel al gezegd: hoe minder kosten je maakt op je vakantiewoning, hoe meer rendement er voor je overblijft. Verlichting aanpassen is daarom een goede investering die je al na enkele jaren terug zal hebben verdiend. Hoe lang de terugverdientijd is, kun je vaak uitrekenen met behulp van handige calculators die je online kan vinden.

Overige manieren om kosten te drukken door te besparen op energie? Die zijn er genoeg! Denk aan isolatie, tijdschakelaars op verlichting, aircosystemen met aanwezigheidspasjes, etc.