Cultureel erfgoed, de Palio in Siena

geplaatst op 13-03-2015
 Zomervakantie 
 Rondreis 
alt

Italië is een land vol met culturele schatten. Het leuke is dat de Italianen hier ook reuze trost op zijn en vele eeuwenoude tradities worden dan ook kranig in stand gehouden.
Als je in het hoogseizoen de vakantie doorbrengt in Toscane dan moet je eens proberen om een bezoek te brengen aan de stad Siena op één van de dagen dat de Palio wordt verreden. Deze paardenrace is een begrip in Italië en ver daarbuiten, toeristen van over de hele wereld trachten dan ook op een plaatsje op het Piazza del Campo te bemachtigen. Dit wat tot velen het mooiste stadsplein van Italië wordt gerekend is twee maal per jaar het decor voor de strijd om de eer van de verschillende wijken van Siena.

Waar staat de wereldberoemde palio van Siena eigenlijk voor

De fameuze paardenrace in hartje centrum van Siena geniet grote bekendheid. Jaarlijks brengen vele toeristen die een vakantiehuis huren in Toscane dan ook een bezoekje aan deze stad. Nu is deze plaats toch al zeer geliefd bij vakantiegangers maar op de dag van de Palio is het al lastig genoeg om binnen de stadmuren te geraken. Laat staan dat je een plaatsje kunt bemachtigen op het Piazza del Campo en zodoende de paardenrace live kunt aanschouwen.
De palio is iets waar de inwoners van de verschillende wijken van Siena het hele jaar naar toeleven. Tweemaal per jaar staat de eer van de “contrade” op het spel en staat in het teken van het veroveren van de palio. Dit is een vaandel welke de winnende wijk tot de volgende editie van deze race in zijn bezit krijgt. De winnende jockey wordt bijkans onsterfelijk en wordt in de analen van deze beroemde Italiaanse paardenrace bijgeschreven.

Wat kun je verwachten van deze paardenwedloop in Siena

Mocht je in de gelukkige omstandigheden zijn dat je de palio op het stadsplein in Siena in levende lijve kunt meemaken dat kun je je opmaken voor een schouwspel die je zintuigen bijkans te boven gaan.
De race zelf duur nog geen honderd tellen en de paarden met jockeys maken enkele ronden over de Piazza del Campo. Doordat de buitenrand van dit oude stadsplein enigszins oploopt maakt het in combinatie met de paarden die hier in volle sprint overheen stromen en onder toejuichingen van het hysterische publiek tot een gebeurtenis die je nooit zult vergeten. Het is een uniek stukje cultuur die u hier in de Italiaanse regio Toscane tot u neemt. 

Dit fraaie culturele evenement trekt niet alleen vele duizenden locals & toeristen, helaas komen er ook zakkenrollers, etc. op dit gebeuren af en het is dan ook aan te raden om zonder contanten een dagje Siena te doen en te betalen met pin of creditcard. 

Als u later nog eens terugkeert in dit deel van Italië en Siena tijdens uw verblijf  aandoet en tijdens dit dagje lekker als de typische toerist over het plein heen slentert zult u zich niet kunnen voorstellen dat u hier de beroemde palio heeft mogen aanschouwen.