Dakrenovatie bij recreatiewoning

geplaatst op 11-09-2015
 Tweede woning 
alt

Ook een recreatiewoning is onderhevig aan de weersinvloeden en de invloed van de tijd. Het is daarom niet ondenkbaar dat ook het dak van een recreatiewoning eens in de zoveel tijd gerenoveerd, of het in het ergste geval vervangen, moet worden.

Afhankelijk van de dakbedekking die gebruikt is moet er een bepaald soort onderhoud uitgevoerd worden. Zo is het bij brosse dakpannen de bedoeling dat deze gewoonweg vervangen worden, dit kan niet meer gerepareerd worden. Terwijl bij een kleine scheur in een bitumen dak een reparatie vaak wel de oplossing is.

Wanneer is het nodig?

Er zijn een aantal graadmeters waaraan je kunt zien dat het dak aan renovatie toe is. Bij dakpannen kan je bijvoorbeeld zien dat de dakpannen bros beginnen te worden. Er kunnen scheuren in de leien of de bitumen laag zitten, er zijn hangen misschien wel flappen dakbedekking los enzovoort. Op zo een moment is het sowieso handig om een expert in te schakelen om een dakinspectie uit te laten voeren.

Het kan ook al een stuk erger zijn, wanneer er bijvoorbeeld een lek in het dak gevonden wordt. Of wanneer je onverklaarbare toch vanuit je dak voelt komen. Op zo een moment weet je zeker dat de dakbedekking aan reparatie of renovatie toe is.

Vanuit zo een dakinspectie kan besloten worden welke renovatie over vervanging nodig is. Zo kan het nodig zijn om de dakpannen te vervangen, bitumen opnieuw te leggen, een paar leienstukken vervangen of misschien wel iets simpels als het opnieuw rechtleggen van de pannen.

Prijzen voor dakrenovatie

Afhankelijk van de renovatie die uitgevoerd moet worden zal er natuurlijk een bepaald bedrag betaald moeten worden voor de uitvoering hiervan. De prijzen voor een renovatie zullen opgebouwd zijn uit 2 onderdelen: de arbeid en de kosten voor het materiaal. De arbeid van een dakdekker kost ongeveer €45 per uur en de materiaalkosten zijn afhankelijk van het type dakbedekking dat u heeft.

  • Bitumen dakbedekking: €7 m2
  • EPDM: €20 m2
  • PVC: €8 m2
  • Dakpannen: vanaf €5 m2

De kosten gaan natuurlijk vooral in de arbeid zitten. Sommige renovatie klussen zijn nu eenmaal makkelijker en dus sneller te doen dan andere. Een dakdekker kan van te voren goed inschatten hoeveel werk er komt kijken bij een bepaalde renovatieklus en kan dus ook een duidelijke offerte opmaken voor de dakrenovatie klus.

2 reacties

Karin van Geel op 22-04-2023 om 11:04
Ik heb een lange dunne boom op mijn chalet gekregen. De dakgoot is hierbij wat ingedrukt en een stukje dakbedekking is beschadigd. Kan ik fotoos sturen voor een offerte?
J. Broekhuizen op 07-10-2015 om 13:18
Als eigenaar van een vakantiehuis in een bosrijk gebied kan ik aanbevelen om de staat van de dakbedekking tijdig te controleren. Je zult het niet verwachten maar dakpannen kunnen naar verloop van vele jaren lek raken. De levensduur van een pan is afhankelijk van het type en het soort coating maar het verouderingsproces raakt ze allemaal. Mijn woning staat tussen de bomen en dit gegeven in combinatie met weersinvloeden als zon en schaduw maakt het dat de pannen groen uitslaan en er mosvorming ontstaat aan één zijde van het dak. Ook de wind speelt een rol want de pannen kunnen van de plaats afwaaien en hierdoor heb je een verhoogde kans op lekkage. Een dakpan op je vakantiehuis is een prima afdekking maar controle is belangrijk met name omdat je lang niet altijd aanwezig bent en er soms wel enkele maanden tussen een bezoek zit.
Reactie plaatsen