Misschien ben jij er ook wel bang voor: je gaat een weekendje weg, en er wordt ingebroken. Een goed inbraaksysteem kan je helpen met een gerust hart te vertrekken, en vaak is enkel de aanwezigheid van een inbraakalarm al genoeg om potentiële inbrekers af te schrikken.
Het hebben van een inbraakalarm was vroeger een hoop gedoe, maar met moderne technologie is deze vaak eenvoudig te installeren en te beheren vanaf je smartphone. Er zijn vele inbraaksystemen op de markt, zoals bijvoorbeeld de inbraakbeveiliging van Homedeal.
In dit artikel zetten we de beste tips voor het creëren van een waterdicht inbraaksysteem op een rijtje.
1. Wek de indruk dat je thuis bent
Een goed inbraaksysteem is nooit weg, maar er zijn ook gratis manieren om je huis te beschermen. Vaak schrikt het inbrekers al af als ze denken dat er iemand thuis is. Laat als je van huis weg gaat bijvoorbeeld een lamp branden, of maak gebruik van smartlampen om deze met je telefoon op afstand te bedienen. Je kunt ook een auto op de oprit laten staan.
Heb je geen (tweede) auto? Vraag je buren dan of zij hun auto op de oprit willen zetten. Komt een van je vrienden misschien langs om de kat te eten te geven of de planten water te geven? Laat hem of haar de gordijnen dan ’s ochtends open doen en ’s avonds weer dicht.
Als je een pakketje verwacht, en je wilt de postmedewerker laten weten dat je niet thuis bent, doe dit dan niet door een briefje met deze informatie aan de deur te hangen. Kies er liever voor om dit digitaal door te geven.
2. Installeer een slimme deurbel of een intercom
Inbrekers slaan niet alleen toe als je op vakantie bent. Zeker als je alleen woont kunnen ze ervoor kiezen om simpelweg aan te bellen en binnen te dringen wanneer je de deur opent. Daarom kan het verstandig zijn om voor het openen van de deur te kunnen checken wie er heeft aangebeld. Dit kun je doen door een slimme deurbel of een intercom te installeren.
3. Maak gebruik van buurtpreventiegroep
Het is tegenwoordig heel makkelijk om te zorgen voor sociale controle. Dit kun je doen door een WhatsApp-groep voor de buurt te gebruiken. Door dit te doen kunnen je buren je vertellen waar je op moet letten, en kunnen jullie tips uitwisselen. Je kunt zo ook heel makkelijk je buren op de hoogte stellen wanneer je op vakantie gaat.
4. Beveilig de achterdeur
Veel inbrekers proberen via de achterdeur binnen te komen. Daarom kan het verstandig zijn om extra barrières te creëren om dit te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor extra inbraakbeveiliging of een gecertificeerd slot bij de achterdeur en de tuindeur. Daarnaast kun je anti-klimbeveiliging installeren op de schutting.
5. Schaf een goed alarmsysteem aan
Misschien trappen we hier een open deur in, maar de beste beveiliging is en blijft een goed beveiligingssysteem. Inbraaksystemen zijn er in alle soorten en maten. De meesten detecteren bewegingen in en rond het huis, en vaak hebben ze ook een camera om potentiële inbrekers op heterdaad te betrappen.
Door te kiezen voor een slim alarmsysteem kun je een melding krijgen op je telefoon bij verdachte activiteiten. Zo ben je ook als je op vakantie bent meteen op de hoogte. Dit soort alarmsystemen kunnen ook verbonden worden met andere apparaten in huis.
Vaak is het hebben van beveiligingscamera’s al genoeg om inbrekers af te schrikken. En mochten ze alsnog inbreken, dan heb je in ieder geval bewijs.
6. Vraag een keurmerk aan
Het is bewezen dat met het Politiekeurmerk Veilig Wonen de kans op een inbraak met tot wel 80% afneemt. Je kunt het keurmerk krijgen door te voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Na de aanvraag komt er een PKVW-beveiligingsadviseur langs om je inbraakbeveiliging te controleren. Door het keurmerk te krijgen, heb je vaak ook nog recht op korting bij inboedelverzekeringen.
Een ander interessant keurmerk is het SKG-keurmerk, voor de beveiliging van je ramen en deuren. Bij 20% van de inbraken komt de inbreker namelijk via het raam naar binnen, dus is raambeveiliging van groot belang.
7. Berg waardevolle spullen veilig op
Tot slot kan het helpen om niet de indruk te wekken dat er wat te halen valt bij jou thuis. Berg tablets en andere apparaten veilig op in een la wanneer je niet thuis bent. Zorg dat horloges of sieraden niet in het zicht liggen, ook als ze niet veel waard zijn. Dat is namelijk vanaf een afstand lastig in te schatten. Het kan de moeite waard zijn om een kluis aan te schaffen voor grote geldbedragen en andere waardevolle spullen.
Zoals je ziet zijn er allerlei manieren om de kans op een inbraak te verkleinen. Op deze manier beveilig je jouw huis op de beste manier.