De charme van het zuidwesten van Bulgarije

geplaatst op 03-06-2015
 Zomervakantie 
alt

Het zuidwesten van Bulgarije is een regio waar je het authentiek karakter van het land nog perfect kunt terugvinden. Verwacht hier geen gebied welke gericht is op toeristen, nee hier zie je nog echt hoe de Bulgaren op een manier leven zoals ze al vele jaren doen.
Als je een vakantiehuis in Bulgarije wilt huren zijn hier mogelijkheden voor maar in dit deel van het land kan dat (gelukkig) maar mondjesmaat. En verwacht geen luxe resorts nee je kun overnachten in een klein huisje met alleen de broodnodige faciliteiten. Dit is dan ook een perfecte regio om het ecotoerisme te introduceren en hoewel het in dit voormalige Oostblokland nog in de kinderschoenen staat zijn er enkele kleinschalige (maar hoopvolle) projecten opgestart.
Breng de vakantie in zuidwesten van Bulgarije door en ervaar hoe het echte leven eruit ziet.

Hoe is het toerisme in dorpjes als Kovacevitsa en Zheravna ?

Als je wel eens op vakantie bent geweest dan zal dit waarschijnlijk in een badplaats aan de kust zijn geweest. Denk dan aan een Varnas of een Boergas of wellicht heb je middels een stedentrip een bezoek gebracht aan de grootste stad van het land Sofia.
Maar als je het binnenland wilt opzoeken en het echte Bulgarije wilt ontdekken zonder alle kunstmatige opsmuk die toeristenbureaus en dergelijke aan een regio meegeven dan is het ruige zuidwesten een gebied om op zijn minst in overweging te nemen.
Wil je een lokale dorpsleven hier eens ondergaan dan is zijn er enkele plaatsen die hiervoor in aanmerking komen. Overnacht eens in Kovacevitsa of huur een woning van een local in Zheravna.
De authentieke en voor de streek kenmerkende vakwerkhuisjes geven de wat rauw ogende dorpjes toch een zekere charme. En bovenal een eerlijke vakantiebeleving!

Het zuidwesten van Bulgarije verkennen via de dorpjesroute

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk ook graag het één en ander zien en dit zal niet anders zijn al je verblijft in het zuidwesten van Bulgarije. Wat leuk is om te doen is de dorpjesroute, met een auto kun je zodoende meerdere kleine gehuchten aandoen. Ook het wegennetwerk doet authentiek aan en is veelal niet verhard. Goede schokdempers in je huurauto is dan ook geen overbodige luxe.
Het leuke is dat deze gehuchten onderin Bulgarije een eerlijk beeld geven van deze streek. Je ziet hier dan ook nagenoeg geen buitenlander die in dit deel een tweede huis in Bulgarije aanschaft.
De mensen die er wonen zijn afhankelijk van wat het land hun geeft en hoewel het toerisme ook hier in opkomst is zal je hier geen reisbureaus aantreffen die je een dure excursie willen verkopen.
Hier is het juist duurzaam en ecologisch toerisme wat de boventoon voert. Laten we hopen dat het zuidwesten de komende decennia deze charme weet te behouden. Want in Europa blijven er helaas steeds minder van dit soort plekken over. We moeten ze koesteren.