Het is helemaal niet gek dat veel mensen denken dat beton waterdicht is. Het is zwaar, dik en massief. Toch? Dus niet. Beton is echt zo lek als een zeef als je het van dichtbij bekijkt. Oké, we overdrijven een beetje maar beton is niet waterdicht van zichzelf. Knappe koppen hebben uitgezocht hoe het precies zit. Beton wordt aangemaakt met water dat na het drogen verdampt. Die holtes in het beton vormen piepkleine gaatjes die tot zo’n 0.1 millimeter groot kunnen worden. Als je dan bedenkt dat een molecuul van water ongeveer 3000X kleiner is begrijp je dat water door beton heen sijpelt en het van binnenuit aantast. Dit veroorzaakt lekkage en betonrot. Beton, baksteen, gips, terracotta en natuursteen maak je heel snel en makkelijk vochtdicht met Permacon. Dit kleurloze en milieuvriendelijke product op waterbasis breng je aan met een zogenaamde lagedrukspuit (tuinspuit) en een kwast voor het precisiewerk. Op deze manier wordt het materiaal geseald en beschermt tegen vocht, zout en vet. Beton waterdicht maken is ook belangrijk om beschadigingen aan je recreatiewioning of huis door plotselinge temperatuurverschillen te voorkomen. Zeker als de binnenkant van het beton vochtig is kan het uitzetten en krimpen van dit vocht zorgen voor ernstige beschadigingen. Doordat het beton waterdicht is krijgen vries- en dooischade geen kans. In dit artikel leggen we uit waarom je beton altijd waterdicht moet maken.
Betonnen vloer
Een strakke betonvloer storten doe je niet elke dag en dat was je ook vast niet van plan om te doen. Het waterdicht maken van de vloer is een eenvoudige handeling die veel problemen kan voorkomen. En impregneren is niet alleen een goed idee voor nieuwe betonnen vloeren. Ook bestaande vloeren van je tweede huis kun je deze beschermlaag geven om de vloer waterdicht te maken. Zeker als de vloer al wat langer ligt weet je niet helemaal zeker of deze ooit geïmpregneerd is en hoe lang dat geleden is. Dus neem het zekere voor het onzekere en geef de vloer een beschermlaagje. Het is wel heel belangrijk dat je het beton eerst goed reinigt om te voorkomen dat er vuildeeltjes tussen het beton en het beschermmiddel komt.
Betonnen gevel en muur
Ook je gevel en buitenmuren behandel je met een speciaal daarvoor gemaakt middel om het waterdicht te maken. Op deze manier zorg je dat vocht niet door het beton kan dringen en in je huis opduikt. Bovendien voorkom je zo betonrot dat het beton van binnenuit aantast. Permacom is een kleurloos en milieuvriendelijk middel op waterbasis dat simpel aangebracht kan worden op vloeren, gevels en buitenmuren van je huis of tweede woning.