Dit moet je sowieso weten over recreatiewoningen

geplaatst op 21-10-2024
 Tweede woning 
alt

Een recreatiewoning: de term zegt het al. Dit is niet je normale woning, maar een woning die je voor je plezier gebruikt, in de volksmond ook wel tweede huis of vakantiehuisje genoemd. Als je financieel bemiddeld bent, dan is het zeker niet onverstandig om te investeren in recreatiewoningen want het kan je leven aanzienlijk veraangenamen. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om bewust te zijn van de wetgeving omtrent recreatiewoningen. 

Je moet je namelijk aan de regels houden, want anders kun je met problemen te maken krijgen. Eerst gaan we in dit artikel wat dieper in op de wetgeving die op dit moment geldt voor recreatiewoningen in Nederland en daarna bespreken we enkele voordelen van recreatiewoningen. 

De wetgeving 

Veel mensen denken dat je alles mag doen met je recreatiewoning, maar helaas is dat niet het geval. Je mag bijvoorbeeld niet permanent in je recreatiewoning wonen wanneer deze van de gemeente niet de bestemming ‘wonen’ heeft gekregen. Of dit het geval is, is afhankelijk van de regels van elke gemeente en ook de locaties. Een reden om een permanent verblijf in een recreatiewoning niet toe te staan, kan bijvoorbeeld te maken hebben met woningen die in de buurt van kwetsbare natuurgebieden liggen. Wel mag je de recreatiewoning inrichten zoals jij wil en je doet er dan ook goed aan om linnen producten bij de Linnenspeciaalzaak.nl aan te kopen voor je interieur. 

Hoeveel dagen je per jaar in je vakantiewoning mag verblijven, is afhankelijk van verschillende situaties. Zo kunnen recreatiezones en vakantieparken daar specifieke regels voor hebben. Maar als permanente bewoning is toegestaan, maar je wilt niet dat het wordt gezien als je hoofdverblijf, dan is het belangrijk om de regels te weten. Volgens de wet geldt een woning als je hoofdverblijf wanneer je er in een aaneengesloten periode van 180 dagen minstens twee derde van de tijd verblijft. 

De voordelen 

Welnu, je weet nu hoe het zit met de wetgeving omtrent recreatiewoningen, maar dan is het natuurlijk ook goed om wat dieper in te gaan op de verschillende voordelen. Want waarom zou je dan een recreatiewoning aankopen wanneer je financieel bemiddeld bent? Of wanneer je bijvoorbeeld een extra hypotheek kan afsluiten. 

Als je een recreatiewoning koopt, dan wordt op vakantie gaan in de eerste plaats een stuk laagdrempeliger. Je hoeft namelijk niets te boeken, niet uit te zoeken hoe je er naartoe moet reizen en ga zo maar verder. Daarnaast is het ook een investering waar je op de lange termijn wat aan hebt, aangezien je een vakantiewoning vaak mag verhuren en daarnaast kun je hem later eventueel ook verkopen tegen een goede prijs. Bovendien heb je de mogelijkheid om hem op te knappen.