Duurzaam reizen naar je vakantiehuis

geplaatst op 24-10-2020
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wintersport 
Het treinnetwerk in Europa wordt steeds beter. Wie een vakantiehuis in het buitenland heeft maar het heen en weer rijden beu is, doet er goed aan zich eens te verdiepen in het reizen met de trein. Dat is anno 2020 een heel ontspannen en tegelijk avontuurlijke aangelegenheid. Zoals een oude slogan luidt: de trein is zo gek nog niet.
alt

Duurzaam bezig

Vervoer per auto naar de vakantiestek, sommigen zien het niet meer zitten. Om de twee uur de benen strekken, de lange rechte stukken waarbij je echt je aandacht erbij moet houden, de stank op de toiletten langs de snelweg, niet iedereen is er gek op. Het is ook best veel geregel: vignetten aanschaffen, APK, autoverzekering checken. Vliegen is ook niet altijd ideaal. Blijft over: de trein. Hoe heerlijk is het om grote, bloedmooie delen van Europa aan je voorbij te zien trekken, terwijl je in een makkelijke stoel achterover leunt, een wandelingetje kan maken naar de bar en in afzienbare tijd richting je favoriete plekje wordt vervoerd? Wifi en stroompunt bij de hand. En je bent ook nog duurzaam bezig. En soms ga je maar een korte periode naar je vakantiehuis, bijvoorbeeld in de herfstvakantie. Dan wil je misschien niet steeds het vliegtuig pakken, maar ook niet weer al te lang onderweg zijn.

Een uitje op zich

Je moet de treinreis hoe dan ook niet zien als manier van verplaatsen, maar meer als een uitje op zich. Je komt op plekken waar je normaal misschien niet zou komen en ziet meer dan wanneer je achter het stuur zit, laat staan als je het vliegtuig zou pakken. Zie de treinreis maar als een reeks hoogtepunten totdat je bij je huisje aankomt. Tussendoor, op een station waar je moet overstappen, loop je even de stad in om de sfeer te proeven. Europa is mooi, veel te mooi om hele stukken van over te slaan. En je komt heerlijk uitgerust bij je vakantiehuisje aan.

Onvergetelijke reis van Alkmaar naar Florence

Het treinnetwerk is in de laatste jaren sterk verbeterd en verbindt alle mogelijke stations in Europa met elkaar. Zo zijn er veel mensen met een tweede woning in Toscane. Van Alkmaar tot diep in Toscane kom je langs Amsterdam, Arnhem, Frankfurt, Basel, Milaan en Florence. Met een beetje handige reisplanner maak je daar een onvergetelijke reis van. Toegegeven, het is wat duurder dan vliegen. Je zou ook kunnen zeggen dat het vliegen juist extreem goedkoop is geworden. Maar is het niet zo dat als we allemaal vaker gebruik van de trein gaan maken, deze goedkoper zal worden? Laten we het hopen en de trein in ieder geval een kans geven. Goed voor de vermdindering van stikstof! Het is het overwegen waard voor de volgende break in je vakantiehuis.