Mooiste stadjes in Toscane

geplaatst op 25-07-2016
 Zomervakantie 
alt

Wie naar Toscane wil en informatie zoekt over mooie plaatsen, komt natuurlijk vanzelf terecht bij steden als Pisa, Florence en Siena met hun beroemde architectuur en de overweldigende hoeveelheid kunstschatten. Grofweg het middelste deel van Toscane, met de zojuist genoemde vermaarde steden, de Chianti en de rivier de Arno is voor de meeste Italiëgangers uit Nederland en België het bekendste deel van de regio. Maar ook daarbuiten zijn prachtige pareltjes te ontdekken. Misschien minder voor de hand liggend, maar zeer beslist de moeite waard. Zeker voor wie de drukte van de grotere steden wil ontlopen.

Midden-Toscane

De middeleeuwse stad San Gimignano (bijna 8.000 inwoners) is redelijk bekend bij toeristen, vooral vanwege de veertien torens die boven het stadje uitrijzen – ooit waren dat er tweeënzeventig – en de goed bewaarde stadsmuren. De plaats voer wel bij de pelgrimsroute naar Rome maar werd halverwege de veertiende eeuw door de pest getroffen. Het centrum is door UNESCO tot Werelderfgoed bestempeld. Volterra (11.000 inwoners) ligt idyllisch op een heuvel en kent veel Etruskische, Romeinse en middeleeuwse overblijfselen. Het Romeinse theater stamt uit de eerste eeuw voor Christus. Montepulciano (14.000 inwoners), op 600 meter boven zeeniveau, is een van de hoogst gelegen stadjes in Toscane en heeft zeer steile straten.

Zuid-Toscane

De streek die zich uitstrekt rondom de grens tussen Toscane en het zuidelijker gelegen Lazio, de Maremme, is veel minder bekend dan de regio's daarboven. Maar ook hier zijn juweeltjes te ontdekken. Massa Marittima (8.000 inwoners) bijvoorbeeld, met zijn doolhofachtige stegen en twaalfde-eeuwse kathedraal. Pitigliano (4.000 inwoners) kwam vanwege de daar woonachtige joodse gemeenschap bekend te staan als 'klein Jeruzalem' en ligt zeer spectaculair op een formatie van vulkanisch tufsteen, aan drie kanten ingesloten door diepe ravijnen. Grosseto (80.000 inwoners) is weliswaar de hoofdstad en het bestuurlijk centrum van de provincie met dezelfde naam en is in de oorlog gebombardeerd geweest, maar de oude ommuurde vesting met bolwerken is intact gebleven.

Noord-Toscane

Pistoia (90.000 inwoners) wordt door veel toeristen overgeslagen, maar het historische centrum met zijn autoluwe zones kent toch fraaie bezienswaardigheden zoals de twaalfde-eeuwse Dom. De stad is gelegen aan de voet van de Apennijnen. Barga (10.000 inwoners) ligt schilderachtig op 400 meter hoogte, kijkt uit op de erbovenuit torenende Apuaanse Alpen en wordt gedomineerd door de aan Sint Christoffel gewijde dom. De eerste bouw op deze plaats vond al voor het jaar 1000 plaats. De hoofdstad van deze provincie is Lucca (90.000 inwoners), waar het mogelijk is over de met bomen begroeide stadswallen met bastions geheel rond te wandelen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer informatie over Toscane.