Een duurzamere wereld dankzij afvalcontainers

geplaatst op 30-01-2024
 Tweede woning 
In onze welvarende economie produceren we meer afval dan ooit. Dit heeft een negatief effect op onze aarde. Niet alleen is er sprake van vervuiling en klimaatverandering, onze grondstoffen beginnen langzaam op te raken. Om een circulaire economie te bewerkstelligen zullen we dus aandacht moeten hebben voor een duurzame manier van afvalverwerking. In dit artikel vertellen we hoe dat gebeurt en het is een stuk makkelijker dan je denkt!
alt

Mensen bewust maken

Het begint allemaal bij het bewust maken van mensen over afval. Het is belangrijk dat dit op een respectvolle manier gebeurt waarbij er met name aandacht is voor educatie.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid afval dat er geproduceerd wordt en er is niet overal eenvoudig informatie beschikbaar over de diverse afvalstromen. Ook bedrijven kunnen bewuster worden van het bedrijfsafval dat geproduceerd wordt: van etensresten tot chemicaliën. Afvalbedrijven, gemeenten en de overheid moeten daarom investeren in toegankelijke programma’s waar mensen leren over afval, afval scheiden, waarom dit belangrijk is en hoe zij dit eenvoudig zelf kunnen doen.

Afval scheiden

Door thuis en op vakantie afval te scheiden in een container kunnen diverse afvalstromen gerecycled worden. Dit betekent dat er nieuwe grondstoffen worden gemaakt van het afval, zodat we er nieuwe producten van kunnen maken. Van de ene afvalstroom worden compleet nieuwe producten gemaakt, andere kunnen opnieuw in dezelfde vorm worden gebruikt (zoals papier en karton).

Hierdoor hoeven we minder waardevolle grondstoffen te winnen, waardoor we hierop besparen. Ook komen er minder schadelijke stoffen en CO2 vrij; minder grondstoffen winnen, minder afval verbranden en minder uren in fabrieken - dit draagt allemaal bij aan een schonere aarde. Bovendien kost het een stuk minder geld, wat uiteindelijk goed is voor de economie en ieders portemonnee.

Milieuvriendelijk afval ophalen

Een duurzamere wereld creëren we ook door afval op een milieuvriendelijke manier in te zamelen en op te halen. Een container draagt hier perfect aan bij. Voor iedere afvalstroom is er een geschikte container, zodat mensen eenvoudig afval kunnen scheiden. Vervolgens wordt dit afval opgehaald door een afvalbedrijf. Afvalbedrijven investeren tegenwoordig in innovatieve methoden en duurzame materialen, zodat ze zelf bijdragen aan een schoner en duurzamer milieu. Dit doen ze bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op hun werkplaatsen, de meeste korte routes in te plannen en te investeren in elektrische vrachtwagens.

Upcycling en hergebruik

Eerder in dit artikel hebben we het al gehad over recycling en wat dit inhoudt. We kunnen tegenwoordig echter nog een stapje verder gaan: upcycling. Hierbij krijgt afval na verwerking dezelfde vorm als dat het had, maar dan met een betere kwaliteit. Met andere woorden: upcycling zorgt ervoor dat een oud product (afval) compleet wordt vernieuwd, zodat het meer waarde krijgt dan daarvoor. Hierbij wordt dus niet alleen de grondstof hergebruikt, wat bij recycling wel het geval is, maar het gehele product. Het is een geweldige methode om een circulaire economie te bevorderen: producten worden meer waard en leveren dus meer geld op. Tegelijkertijd kost het minder tijd en geld om nieuwe grondstoffen te winnen en vervuiling aan te pakken. Op die manier krijg je een meer winstgevende economie, een duurzamere wereld én een schoner milieu - 3 vliegen in één klap en dat is beter dan 2.

Het scheiden van afval in een container is het dus zeker waard!