Een recreatiewoning huren of kopen?

geplaatst op 16-05-2023
 Tweede woning 
Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende mensen die een recreatiewoning kopen of huren. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welke uitkomst het beste voor jouw situatie is. Wil je er eentje huren of juist gaan kopen? Er zijn verschillende aspecten waar je naar kunt kijken als je hier achter wilt komen. Hieronder hebben we de voor en nadelen van beide opties voor je op een rijtje gezet. Zo heb je een goed overzicht van alle punten.
alt

Voordelen van het kopen van een recreatiewoning

Wanneer je een recreatiewoning wilt gaan kopen heeft dit heel wat verschillende voordelen. Zo mag je alles aan de woning veranderen wat je wilt. Dit geldt voor de buitenkant en de binnenkant. Je kunt er dus eigenlijk gewoon mee doen wat jezelf wilt. Zo kun je een koeienhuid kopen en deze neerleggen, maar je kunt ook de koelkast weg doen en een nieuwe kopen. 

Daarnaast kun je de woning dan ook verhuren. Wanneer je er zelf dan niet in woont, kunnen andere mensen gebruik maken van de woning. Hierdoor kun je een extra inkomen gaan genereren. 

Nadelen van het kopen

Er zijn ook nadelen aan het kopen van een recreatiewoning. Zo is het zo dat je alles wat kapot gaat zelf moet repareren. Je hebt geen verhuurder die dit voor je gaat doen. Hier kun je dan ook beter wel geld voor weg zetten voor als er iets kapot gaat.

Daarnaast koop je wel daadwerkelijk iets. Wanneer je dan nog geen normale woning hebt gekocht, kun je dit waarschijnlijk niet meer. Dit ligt aan hoeveel je al van de bank geleend hebt. Het is dus wel goed om er goed over na te denken voordat je zomaar een woning gaat kopen. 

Voordelen huren recreatiewoning

Er zitten ook een hoop voordelen aan het huren van een recreatiewoning. Zo kun je van de verhuurder verwachten dat zij alles repareren wat kapot gaat. Natuurlijk niet de kleinste dingen, maar wel grote dingen. Hier hoef je dus zelf nooit geld aan uit te geven. Dit is een erg groot voordeel voor je portemonnee. 

Verder ben je niet verantwoordelijk voor het huisje. Je kunt er gewoon weg wanneer je wilt. Je zit er dus niet aan vast. Wanneer je een er eentje koopt zal de woning altijd van jou zijn. Dan zit je er dus daadwerkelijk aan vast. Dit is wel een groot verschil. 

Nadelen van het huren

Er zitten ook verschillende nadelen aan het huren van een recreatiewoning. Zo kun je niets veranderen in de woning. Natuurlijk kun je wel een schapenvacht neerleggen, maar deze moet je wel kunnen verwijderen als je er zelf weer uit gaat. Je mag dus geen grote veranderingen door voeren. 

Verder kun je bij het huren niet zelf bepalen wat je met de woning gaat doen. Wil je de tuin aanpakken of wil je een nieuw raam? Dit moet je allemaal vragen aan de verhuurder. Je hebt dus helemaal geen recht op de woning. Je kunt er dus niet zoveel mee als wanneer je hem koopt.