Een vakantiewoning verbouwen kent meestal meer uitdagingen dan een normaal woonhuis. Er zijn daarnaast vaak minder mogelijkheden vanwege de beperktere ruimte en bouwwijze. Maar zelfs als je weinig tot niets kunt verbouwen, kun je in ieder geval wel verschil maken door groene stroom uit zonne- of windenergie te kiezen.
Al sinds 2007 zou iedereen vrije keuze in energieleverancier moeten hebben. Maar dit is op vakantieparken nog lang niet altijd het geval. Ook niet als vakantiehuizen op eigen grond staan. Kun je wel je eigen leverancier kiezen? Kies dan in ieder geval groene stroom die met behulp van zonne- of windenergie is opgewekt.
Heb je wel enige vrijheid als het gaat om verduurzaming van je vakantiewoning? Dan is het interessant om te onderzoeken of het mogelijk is om zelf duurzame energie op te wekken. De meest gekozen optie hiervoor is het laten plaatsen van zonnepanelen.
Tot slot zijn er vaak allerlei manieren waarop je energie kunt besparen. Soms zijn hiervoor niet eens grote aanpassingen nodig. Denk aan het vervangen van alle lichtbronnen door ledlampen, het plaatsen van waterbesparende kranen en het installeren van een slimme thermostaat. Wil – en kun – je het grondiger aanpakken? Dan is een verbouwing waarbij de gevel, het dak en de vloer extra geïsoleerd worden een goede investering. Denk ook aan het vervangen van de kozijnen en ramen door kunststof kozijnen met isolerend glas.
Ben je de eigenaar van een vakantiewoning, en wil je deze verkopen of verhuren? Dan is het belangrijk om te weten dat de woning vanaf 1 januari 2024 mogelijk een energielabel moet hebben. Deze verplichting was al eerder aangekondigd, maar uitgesteld. Vanaf 1 januari volgend jaar gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport ook echt controleren op de aanwezigheid van energielabels.
In bepaalde gevallen ben je vrijgesteld van de verplichting. Bijvoorbeeld als je recreatiewoning minder dan vijftig vierkante meter gebruiksoppervlakte heeft, of minder dan vier maanden per jaar in gebruik is.