Het financieren van een vakantiewoning

geplaatst op 06-10-2023
 Tweede woning 
Een vrijstaand vakantiehuis in de bossen of aan het strand is voor velen een jarenlange droom. Handig voor eigen gebruik, anderzijds als een interessante investering van je spaargeld, om bijvoorbeeld te verhuren aan toeristen. Heb je al een koophuis, dan lijkt het misschien onmogelijk om er een recreatie woning naast aan te schaffen. Toch is het heel leuk en interessant om te kijken wat wel kan en hoe en welke manieren van financiering jou bij het verwezenlijken van je droom kunnen helpen.
alt

Recreatieve sector

Of je een vakantiehuis kunt kopen en deze kunt financieren is onder andere afhankelijk van hoeveel eigen geld je hebt, wat voor een soort huis het is en wat de bestemming is van de woning in de gemeente waar deze woning staat. Hierbij is het aan te raden om al eerder op onderzoek uit te gaan over mogelijke financiering, maar ook om een financieel plan op te stellen. Analyseer je huidige financiële situatie, bepaal je budget en stel vast hoeveel je bereid bent te investeren in jouw vakantiehuis. Door te besparen en nauwkeurig te budgetteren, kun je een realistisch beeld krijgen van wat je kunt veroorloven.

Eigen vermogen

Als je een woning bezit, kun je overwegen om gebruik te maken van het eigen vermogen dat daarin is opgebouwd. Met een zogenaamde ‘tweede hypotheek’ kun je het eigen vermogen dat in jouw hoofdwoning is geïnvesteerd gebruiken om jouw vakantiehuis te financieren. Dit kan een gunstige optie zijn, omdat de rentetarieven vaak lager zijn dan bij andere leningsmogelijkheden.

Hypotheek afsluiten

Als je jouw vakantiehuis niet zelf kunt financieren krijg je allereerst met de hypotheek te maken, oftewel een recreatiewoning hypotheek. Deze verschillen op een aantal punten met een gewone hypotheek voor een woonhuis. Het grootste verschil is de renteaftrek: je mag de rente voor een tweede- of recreatiewoning niet aftrekken. Je betaalt dus meer rente dan bij een gewone hypotheek. Bij verschillende banken kun je een hypotheek afsluiten voor een vakantiewoning. Allereerst kijkt de bank of je de hypotheek kunt betalen. Daarnaast moet je vakantiewoning vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat er geen sprake is van permanent verblijf. In de praktijk betekent dit meestal dat je niet meer dan 70% van de tijd in de woning mag verblijven. Per bank verschilt het wat voor voorwaarden er zijn. Ook verschilt het per bank welk deel van de recreatiewoning je met eigen geld moet kunnen betalen, dus het loont de moeite om verschillende offertes aan te vragen en rond te oriënteren.

Specifieke aspecten

Aan het vakantiehuis kunnen ook specifieke eisen worden gesteld. Het huis moet bijvoorbeeld een stenen constructie hebben, op een fundering staan en aangesloten zijn op het water- en elektriciteitsnetwerk. De woning mag niet verplaatsbaar zijn. De voorwaarden kunnen per geldverstrekker verschillen. Denk goed na of je een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland wilt kopen. Een huis in het buitenland kan meer zonnige dagen bieden, maar de reistijd en financiering kunnen uitdagingen met zich meebrengen. Ook zijn er vaste kosten die gepaard gaan met het bezitten van een vakantiehuis. Bijvoorbeeld gemeenschappelijke kosten bij appartementen. 

Huren

Waarschijnlijk spendeer je niet het hele jaar in je vakantiehuis. Dit betekent dat je de recreatiewoning kunt verhuren en deze huurinkomsten zijn onbelast. Dit kan je dus een aardig zakcentje opleveren. Je kunt het verhuren van je vakantiehuis zelf regelen, zoals de schoonmaak, sleuteloverdracht en het sluiten van contracten, maar je kunt dit vaak ook uitbesteden. Check wel altijd bij verschillende partijen of het is toegestaan. Dit doe je bij de hypotheekverstrekker als je hypotheek betaalt. Daarnaast geldt bij de gemeente voor particuliere verhuur een maximum van 60 dagen per kalenderjaar en als je langer wilt huren wordt het gezien als het hebben van een bedrijf. Als je vakantiewoning een appartement is, moet je bij de Vereniging van Huiseigenaren zijn. En als je op een vakantiepark zit, moet je bij de parkeigenaar zijn. Het kan soms het geval zijn dat je juist verplicht bent je vakantiehuis een aantal weken per jaar te verhuren. Doe van tevoren navraag en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Belastingaangifte

Als een vakantiehuis kopen eenmaal gelukt is, wees dan op de hoogte van de belastingimplicaties bij het doen van de belastingaangifte. Het wordt namelijk gezien als een deel van je vermogen. Een vakantiehuis en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3. In tegenstelling tot je woonhuis, is de hypotheekrente niet aftrekbaar, maar de schuld die je hebt, vermindert wel je belaste vermogen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de belastingregels voor je tot aankoop overgaat. Lees er hier meer over. 

Dromen kunnen werkelijkheid worden

Het financieren van een vakantiehuis kan een haalbare en lonende investering zijn. Door het opstellen van een financieel plan, het gebruik van eigen spaargeld, het afsluiten van een hypotheek of het benutten van het eigen vermogen, kun je jouw vakantiehuis droom werkelijkheid laten worden. Overweeg om op bezoek te gaan bij een financieel adviseur, zodat je weet wat je wel en niet kunt kopen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Bronvermelding: https://www.becam.nl/geld-lenen/leendoel/voor-vakantiewoning/