Een tweede huis in het Middellandse Zeegebied

geplaatst op 07-02-2017
 Zomervakantie 
alt

Binnen Europa zijn er veel verschillende soorten locaties voor een tweede huis mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld interesse hebben een tweede huis in de Alpen, waar u in de winter kunt genieten van de sneeuw en waar u gedurende het hele jaar de frisse berglucht in kunt ademen. Bent u meer een zomermens dan is een zonnige, warme bestemming natuurlijk ook een optie. Bij een zonnige en warme bestemming binnen Europa komt men al snel uit op het Middellandse Zeegebied. Het klimaat in het Middellandse Zeegebied is iets wat veel mensen trekt en aanspreekt. De zomers zijn er vaak lekker zonnig en warm en de winters zijn er een stuk zachter dan in Nederland. Van april tot november is het er qua temperatuur zeer aangenaam en lang niet zo koud als in Nederland. Het is er dan ook goed vertoeven, het hele jaar door. Daarnaast worden veel mensen aangetrokken door de leefstijl die er heerst in het Middellandse Zeegebied. De siësta, het late diner en de lange, gezellige avonden met een drankje buiten op het terras, dat zijn momenten waar veel mensen van kunnen genieten in het zuiden van Europa. Rondom de Middellandse Zee liggen verschillende landen met elk hun eigen taal en cultuur en elk hun eigen kenmerken. Misschien heeft u al een bepaald land in gedachten waar u een tweede huis zou willen kopen, maar misschien ook nog helemaal niet. Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden is dat vrijwel ieder land andere wetten en regelgeving heeft op het gebied van (tweede) huizen kopen en dat de aankoopprocedure bij een tweede huis ook heel verschillend kan zijn per land.

Het zoekgebied verkleinen en uw wensen specificeren

Zoeken naar een tweede huis in het Middellandse Zeegebied is, zonder het zoekgebied te verkleinen en uw wensen te specificeren, eigenlijk een onmogelijke opgave. Het Middellandse Zeegebied is namelijk, zoals u waarschijnlijk wel weet, vrij groot en zoeken binnen meerdere landen tegelijkertijd is bovendien niet gemakkelijk. Natuurlijk is het niet onmogelijk om toch naar een huis te zoeken in meerdere landen of een groot gebied, maar het zal zeker een tijdrovende klus zijn. Om uzelf wat tijd en moeite te besparen is het dan ook handig om stap voor stap uw zoekopdracht te verkleinen. Om te beginnen kunt u selecteren op land. Als we ons beperken tot de Europese landen rondom de Middellandse Zee, dan valt er te kiezen uit Griekenland, Kroatië, Italië, Frankrijk, Spanje (en eventueel nog Portugal en Turkije). Wellicht heeft u al een voorkeur, bijvoorbeeld doordat u een bepaalde taal al beheerst of doordat u goede ervaringen heeft met vakanties in een bepaald land. Daarnaast kunt u ook meer informatie inwinnen over landen via boeken of het internet. Wel is het raadzaam om, voordat u ergens een tweede huis gaat kopen, de plek eens te bezoeken om te kijken of het aan uw verwachtingen voldoet. Bij voorkeur bezoekt u de desbetreffende plek ook eens in de winter, buiten het toeristische seizoen, om te kijken hoe het er dan allemaal uit ziet en hoe het leven in de winter is op die plek. De huizenprijzen in de landen rondom de Middellandse Zee zijn in vergelijking met de Nederlandse huizenprijzen vrij gunstig. Ook liggen de huizenprijzen in de landen rondom de Middellandse Zee vaak relatief laag vergeleken met die in de rest van Europa (zoals in Midden- of Noord-Europa).

De voordelen van een tweede huis in het Middellandse Zeegebied

Een groot voordeel van een vakantiehuis kopen in het Middellandse Zeegebied kan zijn dat u kunt besparen op vakantiekosten. U heeft immers al een verblijfplaats in een land aan de Middellandse Zee met zon, zee strand binnen handbereik dan, dus die hoeft niet meer geboekt en betaald te worden. Daarnaast scheelt het ook zoekwerk naar een vakantiebestemming. Bovendien kunt u er voor kiezen om op de momenten dat u zelf geen gebruik maakt van uw tweede huis, het te (laten) verhuren. Op die manier kunt u de kosten dekken en eventueel zelfs geld generen uit uw tweede huis. Daarnaast heeft het Middellandse Zeegebied ten opzichte van andere locaties voor een tweede huis bepaalde voordelen. Het klimaat is er zeer aangenaam en het is er niet snel zo koud als in Nederland, de zee is uiteraard altijd in de buurt en u bent er snel in de vakantiestemming dankzij het lekkere eten, de Mediterrane cultuur en de sfeer.