Een vakantiehuis in Frankrijk kopen? Dit zijn de kosten!

geplaatst op 07-09-2021
 Tweede woning 
Heel wat mensen houden van Frankrijk. Zowel tijdens de winter als in de zomermaanden komen heel wat mensen van overal in Europa naar Frankrijk afgereisd om er kennis te maken met de prachtige omgevingen. Tijdens de wintermaanden zijn vooral de Franse Alpen erg populair. In de zomer zijn het voornamelijk de gebieden aan de zogenaamde Côte d'Azur en in de Provence die kunnen rekenen op een aanzienlijke populariteit. Ben jij ook helemaal verkocht aan het prachtige vakantieland Frankrijk? Zou je daar dan ook maar wat graag een vakantiewoning in willen aanschaffen? In dat geval moet je, je natuurlijk wel bewust zijn van de kosten die je daarvoor zal moeten betalen. Wij geven je op deze pagina een goed beeld van de gemiddelde kosten die je bij een recreatiewoning kopen in Frankrijk moet betalen.
alt

Kosten voor een vakantiehuis kopen in Frankrijk

Bij het kopen van een vakantiewoning in het mooie Frankrijk zijn er uiteraard diverse kosten waar je rekening mee zal willen en moeten houden. In eerste instantie is er de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt op moment van schrijven 5,7 procent. Dit percentage wordt berekend op de volledige aankoopwaarde van het vastgoed. Ze vormt een zeer belangrijk deel van de gemiddelde 7,7 procent aan kosten die in Frankrijk moeten worden betaald voor het kopen van een huis. Let op, wanneer de vakantievilla van je keuze te koop staat voor een bedrag van meer dan 1 miljoen euro geldt een lager tarief dan 7,7 procent. Bij het aanschaffen van een woning van zo'n 100.000 euro bedraagt het gemiddelde totaaltarief voor de kosten zo'n 10 procent. Speel je met het idee om op termijn naar Frankrijk te verhuizen? Dan zal je rekening moeten houden met extra belastingen die je zal moeten betalen.

Let op de aanwezigheid van de "Carte Professionele"

Het merendeel van de mensen die in Frankrijk willen investeren in het kopen van een recreatiewoning doen daarvoor een beroep op een makelaar. Op het moment dat ook jouw voorkeur hiernaar uitgaat moet er rekening worden gehouden met de aanwezigheid van de zogenaamde "Carte Professionele". Enkel en alleen een persoon die over een dergelijk document beschikt is namelijk gerechtigd om in Frankrijk te bemiddelen bij de verkoop of aankoop van vastgoed. Voordat je een makelaar in gaat schakelen is het ook altijd goed om je even te verdiepen in de verschillende partijen die er op de (plaatselijke) markt zijn terug te vinden. Voor elk kantoor geldt dat ze beschikt over haar eigen, specifieke commissie. Het verschil kan op dit vlak behoorlijk hoog oplopen. Een verschil van tussen de 5 en 10 procent is uiteraard allerminst onaanzienlijk. Dit kan dan ook een significant verschil betekenen in aankoopkosten voor jouw recreatiewoning in Frankrijk.

Verdiep je grondig in de grondprijzen in Frankrijk

Of je nu van plan bent om een bestaand huis te kopen of je een eigen recreatiewoning gaat bouwen, de grondprijs is natuurlijk altijd een belangrijk punt om bij stil te blijven staan. Ook op dit vlak zijn er verspreid over Frankrijk zeer specifieke prijsverschillen merkbaar. Enkele voorbeelden van prijzen van gronden in Frankrijk zijn op moment van schrijven:

  • 8.160 euro per vierkante meter in Parijs;
  • 4.150 euro per vierkant meter in de Alpes-Maritimes;
  • 3.500 euro per vierkante meter in de VAR;
  • 2.010 euro per vierkante meter in de Pyrénées-Atlantiques;

Bepaal aan de hand van je budget en je eisen welke van de verschillende regio's in Frankrijk zich nu precies het beste leent voor het kopen of realiseren van jouw vakantiehuis.