Een vakantiehuis in Oostenrijk kopen? Dit zijn de kosten!

geplaatst op 26-10-2021
 Tweede woning 
Oostenrijk is sinds jaar en dag één van de populairste vakantielanden van Europa. In het bijzonder tijdens de wintermaanden trekken heel wat Nederlanders en Belgen dan ook massaal naar de Oostenrijkse Alpen om er hun wintersportvakantie door te brengen. Dit neemt niet weg dat ook in de zomer Oostenrijk heel wat te bieden heeft. Ben jij ook helemaal verliefd geworden op dit prachtige en gezellige land en zou je er bijgevolg graag een vakantiehuis in willen kopen? Dan zijn er wel verschillende kosten waar je rekening mee dient te houden. Om welke kosten het dan precies gaat laten we je graag ontdekken hier op deze pagina!
alt

Waarom een recreatiewoning kopen in Oostenrijk?

Er zijn heel wat interessante redenen aan te halen waarom het de moeite waard kan zijn om een tweede huis in Oostenrijk te kopen. In eerste instantie kan je deze keuze maken omdat je zelf je hart helemaal verloren hebt aan Oostenrijk. Daarnaast is het echter ook mogelijk om te investeren in een recreatiewoning in Oostenrijk om deze te verhuren. Heel wat Oostenrijkse steden zijn bijvoorbeeld ongelofelijk toeristisch. Het gaat hierbij dan niet alleen om Salzburg en Innsbruck, maar uiteraard ook om de hoofdstad Wenen. Bovendien zijn ook recreatiewoningen in de Alpen bijzonder populair. Of je nu dus gewoon zelf ergens een leuk buitenverblijf wil hebben of je een vakantiehuis wil verhuren, in beide gevallen kan het een aanrader zijn om daarvoor te kijken in de richting van het prachtige Oostenrijk.

Met welke kosten moet je voor een vakantiehuis in Oostenrijk kopen rekening houden?

Heb je ook besloten om  na deze tips over te gaan tot het kopen van een vakantiehuis in Oostenrijk? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor verschillende kosten moeten worden betaald. De Oostenrijkse overheid adviseert haar investeerders in vastgoed om ongeveer 10 procent van de waarde van het vastgoed te reserveren voor belastingen en kosten. Bij het aanschaffen van een recreatiewoning in dit uitnodigende land moet je rekening houden met deze kosten:

1. Overdrachtsbelasting (3,5 procent);
2. Registratiekosten (1 procent);
3. Makelaarskosten (circa 3 procent);
4. Juridische kosten (tussen 1 & 3 procent);

Hou er bovendien ook rekening mee dat in Oostenrijk geldt dat er BTW is verschuldigd over de juridische kosten en de makelaarskosten. Op moment van schrijven bedraagt deze BTW 20 procent. Ook hier zal je dus zeker rekening mee willen houden, want dit kan de totale benodigde kostprijs nog even wat extra de hoogte in stuwen.

Als potentiële koper een makelaar inhuren is niet ongebruikelijk

In Oostenrijk is het zo dat het niet ongebruikelijk is dat de potentiële koper van vastgoed een makelaar inschakelt om het volledige aankoopproces in goede banen te leiden. Maak jij ook deze keuze? Dan spreekt het wel voor zich dat alle kosten die hiermee gepaard gaan door jou zullen moeten worden betaald. Ook dit kan de uiteindelijke kostprijs voor het kopen van een recreatiewoning of een vakantiehuis in Oostenrijk nog enigszins beïnvloeden. Je zou er natuurlijk ook altijd voor kunnen kiezen om de aankoop zelf onderling te regelen met de verkoper. Let er in dat geval wel voor op dat juridisch alles correct is geregeld.