Een vakantiehuis kopen - waar moet u op letten

geplaatst op 28-06-2022
 Tweede woning 
alt

Wie droomt er niet van een vakantiehuis op een prachtig eiland? Indien de financiële draagkracht hiervoor ontbreekt, ligt het voor de hand dat de persoon zijn geluk beproeft bij roulette, misschien is Fortuna genadig en wordt er een groot bedrag aan winst uitgekeerd, waardoor de droom van een eigen vakantiehuis weer wat realistischer wordt. Als u een vakantiehuis met of zonder jackpot wilt kopen, moet u letten op enkele criteria, die wij in ons artikel nader toelichten:

Een vakantiehuis kopen - de juiste voorbereiding

Enerzijds zijn veel mensen gedreven door de wens om een eigen vakantiehuis te hebben, het feit dat zij hun vakantie niet op hun balkon willen doorbrengen, maar anderzijds spelen ook de hoge kosten van hotels, bed & breakfasts en andere accommodatie een grote rol. De gedachte een tweede verblijf te bezitten waar u bepaalde dingen kunt achterlaten, is veel aantrekkelijker dan na afloop van uw vakantie uw tenten te moeten afbreken. Wie droomt er niet van een vakantiehuisje ver van huis? Misschien bij de zee? Alvorens een vakantiehuis te kopen, moet men echter de precieze plaatselijke prijzen nagaan. Een andere vraag: zal een huismeester voor het gazon zorgen, de bloemen water geven en het huis controleren terwijl u het grootste deel van de tijd weg bent?

Checklist voor het kopen van een vakantiehuis

Neem deze checklist door en geef een eerlijk antwoord voordat u overhaast een vakantiehuis koopt:

       Is er een voertuig nodig voor de vakantie? Hoe goed is de infrastructuur in termen van openbaar vervoer? 
       Kan er een auto gehuurd worden?

       Hoe zit het met supermarkten, dokters, apothekers? Zijn er delicatessenwinkels of biologische winkels in de buurt?

      
Zijn er winkelmogelijkheden voor kleding en schoenen

      
Hoe zit het met lokale recreatievoorzieningen?

       Is verwarming geïmplementeerd voor koeler weer in het vakantiehuis?

       Is er een oven of magnetron?

       Beschikt het vakantiehuis over een vaatwasser, wasmachine en waslijn of moet u gebruik maken van een wasserette?

Het vinden van de ideale ligging van het vakantiehuis

Het perfecte vakantiehuis is gemakkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Als u uw vakantiehuis de rest van het jaar wilt verhuren, zult u een hogere huurprijs krijgen als het huis goed bereikbaar is en in een woonwijk ligt met een goede infrastructuur. Dit betekent dat kruideniers, dokters, apotheken en kappers, indien mogelijk, gemakkelijk bereikbaar en in de onmiddellijke nabijheid moeten zijn.

Ideaal is ook dat het strand op slechts enkele minuten lopen van het vakantiehuis ligt, zodat u volop van uw huis kunt genieten. Vakantiewoningen aan zee hebben echter een hogere aankoopprijs. Als het vakantiehuis niet direct aan het strand ligt, moet u kiezen voor een luxueus en modern interieur. Dit betekent dat een mooie open haard, meubilair van hoge kwaliteit en een goede thermische isolatie de woning verbeteren.

Alvorens een vakantiehuis te kopen, is het van essentieel belang de bouwconstructie te controleren

In ieder geval is het raadzaam de bouwvergunning en een bewoonbaarheidsverklaring te verkrijgen. Ook het kadaster moet worden gecontroleerd. Alle vorige eigenaars van het vakantieverblijf komen in chronologische volgorde voor in het kadaster.

Een inspectie door een bouwkundige, architect of makelaar is dan ook aan te bevelen, omdat deze deskundigen het vakantiehuis van dichtbij kunnen bekijken en eventuele gebreken in de bouwconstructie onmiddellijk kunnen vaststellen. Alvorens tot aankoop over te gaan, moet een exposé worden opgesteld waarin alle relevante gegevens over het onroerend goed zijn opgenomen.

Let op de plaatselijke prijzen

In elke regio waar u in een bepaald land een vakantiehuis wilt kopen, fluctueren de prijzen van onroerend goed. In toeristische centra aan zee zijn lage prijzen niet te verwachten. Vakantiehuizen ver weg van het centrum van activiteit zijn aanzienlijk goedkoper, maar je verliest aan infrastructuur, wat het huren moeilijker maakt. In dergelijke gevallen is het raadzaam om naar een plaatselijke makelaar te gaan voor advies over de marktsituatie als u niet bekend bent met de plaatselijke markt.

Plan voor verzorging en onderhoud het hele jaar door

De belangrijke vraag wie er in tijden van afwezigheid voor het onroerend goed zal zorgen, moet worden gesteld. Wie voert kleine en grote reparaties aan het dak uit na hagelschade of stormen? Wie doet het winteronderhoud, wie ruimt in de herfst de bladeren op en wie maait het gazon? Wie ventileert het huis zodat er geen schimmel groeit en wie verwarmt het huis in de winter zodat de leidingen niet bevriezen en barsten? Deze fundamentele vragen moeten van tevoren worden opgehelderd.

De juiste financiering voor het vakantiehuis

Een vakantiehuis kopen zonder na te denken over een goed financieringsplan is niet aan te raden. U moet precies uitrekenen hoeveel geld (eigen vermogen) u nodig hebt om een vakantiehuis te kopen en welk geld u via externe financiering (bank, kredietinstellingen) kunt aantrekken. Er moet ook duidelijkheid komen over de hoogte van de exploitatiekosten en ten slotte: kan men zich een dergelijk vakantiehuis op de lange termijn veroorloven? In principe moet het volgende in de prijsberekening worden opgenomen:

       Vereisten inzake eigen vermogen

       Eisen inzake leningen

       Bijkomende bouwkosten voor verbouwingen

       Huuropbrengsten

       Incidentele kosten (onderhoud & verzorging)

       Huurderving

Aandachtspunten in het koopcontract

Aangezien de juridische situatie van land tot land verschilt, is het raadzaam vooraf grondig navraag te doen bij een plaatselijke makelaar of de aankoop van een vakantiewoning geheel over te laten aan een professional.

Hoe kunt u belasting besparen bij de aankoop van uw vakantiehuis

Het is belangrijk te weten dat het verhuren van een vakantiewoning voor het grootste deel van de belasting kan worden afgetrokken als inkomensgebonden kosten of als bedrijfskosten, we hebben het dan over meer dan 70 procent van de tijd. De daaruit voortvloeiende verliezen kunnen worden verrekend met de positieve inkomsten en u bespaart belasting.

De plaatselijke vereniging voor toerisme kan informatie verschaffen over de weken of maanden in het jaar. Indien het onroerend goed gedeeltelijk voor privé-doeleinden wordt gebruikt en gedeeltelijk wordt verhuurd, is het mogelijk de uitgaven voor de verhuur naar rato op te voeren voor belastingdoeleinden. Daartoe moet men de belastingdienst een winstprognose, d.w.z. de verwachte winst, voorleggen voor een periode van 30 jaar om te bewijzen dat men van plan is een permanent inkomen te genereren door de vakantiewoning te verhuren.

Conclusie over het kopen van een vakantiehuis

Om ervoor te zorgen dat de droom om een vakantiehuis te bezitten geen nachtmerrie wordt, is het belangrijk om langetermijnberekeningen te maken en ervoor te zorgen dat het verhuren van het vakantiehuis zichzelf terugbetaalt met de aankoopprijs en de lopende exploitatie- en onderhoudskosten. Het moet mogelijk zijn om concreet winst te maken. Op die manier staat het vakantiehuis niet 80 procent van de tijd leeg en wordt het gebruikt, onderhouden en verwarmd. De overweging om een makelaar in te huren is vanuit ons oogpunt zinvol.