Energiezuinige vakantiewoning

geplaatst op 17-10-2020
 Zomervakantie 
 Tweede woning 
Er worden steeds vaker vakanties met een energieneutraal karakter aangeboden door grote reisbemiddelaars. Reizen met de trein, of fietsen naar- en rond de vakantiebestemming is populair onder vakantiegangers binnen Europa. De verkoop van vakantiewoningen binnen eigen land (met name in Friesland en Zeeland) vertoont sinds de coronacrisis een explosieve groei. Wil je veilig op vakantie kunnen en in een heerlijk eigen huis kunnen werken en ontspannen omringd door groen? Dan is de keuze voor het huren of kopen van een eigen recreatiewoning snel gemaakt.
alt

Vakantiewoning energiezuinig maken

Net zoals bij een reguliere woning zijn er veel mogelijkheden om ook een vakantiehuis, een boshut of een ander type recreatiewoning zo energiezuinig mogelijk te maken. Denk aan het dichten van kieren in de woning. Bekijk hierbij ook het dak en eventuele ruimtes in de woning waaruit warme lucht makkelijk zou kunnen ontsnappen. Ventilatie is belangrijk om vochtige lucht af te kunnen voeren, dus zorg voor een aantal effectieve ventilatieroosters. Bij woningen met een houten vloer is het van belang dat er onder de vloer een aantal ventilatiepunten zijn zodat de vloer niet te vochtig wordt. Hierdoor kunnen vloerbalken bijvoorbeeld worden aangetast door schimmels.

Stroomverbruik

Bij de aankoop van een vakantiehuis is het uiteraard zaak om te bekijken wat de eventuele mankementen van de woning zijn. Neem je stroom en gas af van het park waarin de woning staat? Of kies je zelf voor een energieleverancier? Wanneer de woning een dak heeft op het zuiden kan het zeker lonen om zonnepanelen te laten leggen. Zo levert de woning het hele jaar door stroom op, waarvan het gedeelte dat je niet zelf verbruikt kan worden teruggeleverd. Zo kan het plaatsen van dergelijke panelen (zeker na de eerste twee jaar) extra geld opleveren. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels omtrent de saldering wanneer je van plan bent energie terug te leveren. Kortom; breng je energienota van je tweede huis gestaag omlaag!

Milieuvriendelijk wonen tijdens de vakantie

Plaats een regenton bij het vakantiehuis, zodat je altijd water beschikbaar hebt voor het verzorgen van de beplanting, of voor het vullen van een zwembadje voor de kinderen. Zelfs op een klein stukje grond kun je bij jouw vakantiehuis een moestuintje aanleggen. Gebruik solarverlichting in de tuin, of bij de deur van je woning en kies zoveel mogelijk voor energieneutrale opties voor het vervoer naar- en van jouw vakantiewoning. Stal bijvoorbeeld wat fietsen bij jouw vakantiehuis, zodat je niet altijd de auto hoeft te nemen voor het doen van wat boodschappen.

Deel samen de kosten van een vakantiewoning

Tussen jouw eigen vakanties door is het vaak mogelijk en toegestaan om jouw vakantiewoning tijdelijk te verhuren aan vakantiegangers. Ook kun je samen met familie of vrienden de kosten dragen van de extra woning. Zo hebben meerdere gezinnen een fijne en voordelige vakantieplek!