Eigen woning én een recreatiewoning kopen?

geplaatst op 26-10-2023
 Tweede woning 
Een eigen woning en een recreatiewoning kopen is een droom die velen koesteren. Het biedt de mogelijkheid om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van een tweede verblijf. Maar waar moet je op letten als je beide wilt aanschaffen? Dit artikel behandelt de belangrijkste overwegingen en tips voor het kopen van zowel een eigen woning als een recreatiewoning in Nederland.
alt

Basis overwegingen

Voordat je op zoek gaat naar een eigen woning en een recreatiewoning, moet je je budget vaststellen. Wat kun je je veroorloven en hoeveel wil je besteden aan elk?

Verken de hypotheekmogelijkheden voor beide woningen. Zijn er specifieke leningen voor recreatiewoningen? Hoeveel eigen vermogen heb je nodig?

Kies verstandig de locatie voor je eigen woning. Is het dichtbij je werk, scholen en voorzieningen? Voor je recreatiewoning is de locatie cruciaal. Wil je aan het water, in de bergen, of in een bosrijke omgeving?

Juridische aspecten

Het bestemmingsplan is een cruciale factor bij het kopen van een recreatiewoning. Elk stuk grond in Nederland heeft een specifieke bestemming volgens de gemeentelijke regels. Deze regels bepalen of je het hele jaar door in je recreatiewoning kunt verblijven of alleen tijdens bepaalde seizoenen.

Controleer of de recreatiewoning permanent bewoond mag worden. Sommige recreatieparken staan permanent wonen toe, terwijl anderen dit niet toestaan. Let ook op eventuele seizoensgebonden beperkingen, vooral als je van plan bent je recreatiewoning het hele jaar door te gebruiken.

Onderzoek het lokale gemeentelijke beleid met betrekking tot recreatiewoningen. Dit kan variëren van stad tot stad. Als je je recreatiewoning wilt verhuren, controleer dan of er beperkingen zijn en welke vergunningen vereist zijn.

Vergunningen: De papierwinkel

Bij het kopen van zowel een eigen woning als een recreatiewoning kunnen vergunningen een obstakel vormen. De benodigde vergunningen kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het gebruik van de woning. Denk bijvoorbeeld aan:

·         Voor structurele veranderingen aan je woning, zoals een uitbouw, dakkapel of veranda, is meestal een omgevingsvergunning nodig.

·         Gaat het om een monument? Dan kunnen extra vergunningen vereist zijn om wijzigingen aan te brengen.

·         Sommige gemeenten vereisen specifieke vergunningen voor recreatiewoningen, vooral als je van plan bent om te verhuren.

Belasting: voor- en nadelen

Bij het bezitten van zowel een eigen woning als een recreatiewoning zijn er belastingvoordelen en nadelen waar je rekening mee moet houden:

·          Net als bij een eigen woning kun je hypotheekrenteaftrek genieten voor je recreatiewoning, maar onder bepaalde voorwaarden.

·         Als je je recreatiewoning verhuurt, kun je in aanmerking komen voor toeristenbelastingvoordelen.

·         Tweede woningbelasting: In sommige gevallen kan het bezitten van een recreatiewoning leiden tot extra onroerendgoedbelasting.

·         Het inkomen dat je verdient door de verhuur van je recreatiewoning is belastbaar.

Verzekeringen: Bescherm je bezit

Voor zowel je eigen woning als recreatiewoning is het van essentieel belang om de juiste verzekeringen af te sluiten. Er zijn diverse verzekeringen die je kunt overwegen voor je woning:

Deze verzekering dekt schade aan de structuur van je eigen woning, zoals brand- of waterschade.

Beschermt je persoonlijke bezittingen binnen je eigen woning.

Verzekeringen voor je recreatiewoning:

·         Recreatiewoningverzekering, specifiek ontworpen voor recreatiewoningen, biedt dekking voor schade en verlies.

·         Aansprakelijkheidsverzekering, deze verzekert je tegen aansprakelijkheid als er iets gebeurt op je recreatiewoning.

Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden begrijpt en dat je voldoende gedekt bent voor zowel je eigen woning als je recreatiewoning.

Ten slotte

Besef dat een eigen woning onderhoud vergt. Budgetteer voor reparaties en renovaties. Denk na over hoe je je recreatiewoning gaat beheren als je er niet bent en welke spullen je daarvoor extra nodig hebt. Moet je extra schoonmaakmateriaal aanschaffen of een rolcontainer huren? Zijn er verhuurmogelijkheden? Overweeg ook de veranderingen in je gezinssituatie. Is er voldoende ruimte voor groei? Denk na over het langetermijninvesteringpotentieel van zowel je eigen woning als je recreatiewoning.

Het kopen van een eigen woning en een recreatiewoning is een spannende stap. Het vereist zorgvuldige planning, budgettering en onderzoek. Zorg ervoor dat je financiële situatie in balans is en dat je locatie, juridische aspecten, onderhoud, belastingen, en verzekeringen begrijpt. Denk ook aan je toekomstplannen en investeringsdoelen.