Energielabel 2e huis: wel of niet verplicht?

geplaatst op 07-05-2020
 Tweede woning 
De combinatie tweede huis en energielabel is voor veel mensen niet helemaal helder. In dit blogartikel enige informatie wat de richtlijnen zijn voor een recreatiewoning en de energievoorziening.
alt

In principe moet je als eigenaar van een recreatiewoning bij verkoop of verhuur van je recreatiewoning beschikken over een geldig energielabel. Heb je geen energielabel? Dan riskeer je een flinke boete. Hoe zit het nou precies met de energielabelplicht voor recreatiewoningen? In onderstaand artikel leggen wij het je duidelijk uit.

Energielabelplicht voor recreatiewoningen

Het is dus in principe verplicht om een energielabel aan te vragen voor je recreatiewoning. Voordat je dit doet is het wellicht verstandig om een aantal energiebesparende maatregelen te nemen, zodat de energieklasse wellicht gunstiger is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met een aantal uitzonderingen op de regel. In enkele gevallen hoef je namelijk geen energielabel aan te vragen.

welk energielabel voor tweede woning


Recreatiewoningen zijn er tegenwoordig is verschillende soorten en maten. Ook worden de woningen op verschillende manieren gebruikt. Hierdoor zijn er enkele uitzonderingen op de energielabelplicht voor recreatiewoningen. Hieronder alle uitzonderingen waarvoor je geen energielabel aan hoeft te vragen:

  • Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 heeft geen energielabel nodig. Ook chalets en stacaravans vallen onder deze uitzondering.
  • Wordt je recreatiewoning minder dan vier maanden per jaar gebruikt? En verwacht je dat het energieverbruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik? Dan is er ook geen energielabel nodig.
  • Als een recreatiewoning meer dan vier maanden per jaar gebruikt wordt door steeds wisselende recreanten dan is deze ook vrijgesteld van een verplicht energielabel.

Energielabel recreatiewoning aanvragen

Het aanvragen of registreren van een geldig energielabel is afhankelijk van de manier waarop je recreatiewoning is geregistreerd in het BAG-register. Heeft de gemeente je recreatiewoning geregistreerd als woningbouw? Dan kan je via Energielabelvoorwoningen.nl een definitief energielabel aangragen.

Staat je recreatiewoning in het BAG-register geregistreerd als utiliteitsbouw? Dan is het nodig om een EPA-U energielabel aan te vragen. Via Energielabeloffertes.nl kan je bij verschillende EPA-U adviseurs een offerte aanvragen. Het laten opstellen van een energielabel door een EPA-U adviseur brengt meer kosten met zich mee dan de energielabel aanvraag die we hierboven hebben besproken.

3 reacties

Evenhuis op 02-07-2022 om 08:04
Hallo, Ik heb een vraag over het energielabel omdat wij een chalet van 52 m2 willen verkopen. Er staat op de site “ Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 heeft geen energielabel nodig. Ook chalets en stacaravans vallen onder deze uitzondering.” Is het zo dat een chalet NOOIT een energielabel nodig heeft? Of dat een chalet OOK boven de 50 m2 een energielabel nodig heeft? Alvast heel erg bedankt! Mvg floor
Delfsma op 11-04-2021 om 12:17
Bij mij is al iemand geweest voor de label 2April heb nog niets gehoord
N.Rook op 17-12-2020 om 00:02
Ik ben woonachtig in frankrijk, ik heb een digid, ik heb ook een woning in nederland . Hoe kan ik dan een energielabel aanvragen.? Het is geen recreatiewoning, maar een woning voor verblijf in Nederland.
Reactie plaatsen