In principe moet je als eigenaar van een recreatiewoning bij verkoop of verhuur van je recreatiewoning beschikken over een geldig energielabel. Heb je geen energielabel? Dan riskeer je een flinke boete. Hoe zit het nou precies met de energielabelplicht voor recreatiewoningen? In onderstaand artikel leggen wij het je duidelijk uit.
Het is dus in principe verplicht om een energielabel aan te vragen voor je recreatiewoning. Voordat je dit doet is het wellicht verstandig om een aantal energiebesparende maatregelen te nemen, zodat de energieklasse wellicht gunstiger is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met een aantal uitzonderingen op de regel. In enkele gevallen hoef je namelijk geen energielabel aan te vragen.
welk energielabel voor tweede woning
Recreatiewoningen zijn er tegenwoordig is verschillende soorten en maten. Ook worden de woningen op verschillende manieren gebruikt. Hierdoor zijn er enkele uitzonderingen op de energielabelplicht voor recreatiewoningen. Hieronder alle uitzonderingen waarvoor je geen energielabel aan hoeft te vragen:
Het aanvragen of registreren van een geldig energielabel is afhankelijk van de manier waarop je recreatiewoning is geregistreerd in het BAG-register. Heeft de gemeente je recreatiewoning geregistreerd als woningbouw? Dan kan je via Energielabelvoorwoningen.nl een definitief energielabel aangragen.
Staat je recreatiewoning in het BAG-register geregistreerd als utiliteitsbouw? Dan is het nodig om een EPA-U energielabel aan te vragen. Via Energielabeloffertes.nl kan je bij verschillende EPA-U adviseurs een offerte aanvragen. Het laten opstellen van een energielabel door een EPA-U adviseur brengt meer kosten met zich mee dan de energielabel aanvraag die we hierboven hebben besproken.