Fietsen en wandelen in Maastricht, en het prachtige Limburgse landschap

geplaatst op 24-07-2020
 Zomervakantie 
 Wandelen 
alt

Een onvergetelijke stedentrip in combinatie met schitterende natuur hoeft helemaal niet ver van huis te zijn, integendeel zelfs. Boek een stedentrip naar Maastricht en ontdek het echte heuvelachtige Limburg. De regio beschikt over tal van hotels, maar er zijn ook diverse recreatiewoningen te huren. Handig als je de fietsen mee wilt nemen. De omgeving van Maastricht leent zich namelijk uitstekend voor een mooie fietsvakantie in eigen land. Je kunt kiezen voor heuvelachtige fietsroutes, voor de meer ervaren fietser (of e-biker), maar er zijn ook relatief vlak fietsen. Ook Maastricht zelf is met haar rivier en mooie pleinen een genot om doorheen te wandelen, of te fietsen daar waar dat mag.

Gezellig en oud centrum

Deze Limburgse stad geeft het gevoel alsof je jezelf in het buitenland zal bevinden. Geniet van de prachtige middeleeuwse architectuur, wat de stad tot een waar plaatje maakt. Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van Maastricht, door een rondje te maken langs de bezienswaardigheden en musea. Maar Maastricht is nog zoveel meer, het is namelijk ook een ideale bestemming voor winkelliefhebbers. Wandel door de grote winkelstraten en ga op zoek naar dat ene koopje. Drink een drankje met je vrienden op het terras, misschien wel op het Vrijthof. Smul heerlijk van de lekkere bourgondische maaltijden en kleine hapjes, er is keuze genoeg uit één van de vele restaurants die Maastricht rijk is. Zin in een vers kopje koffie? Stap dan één van de zogenaamde 'kaffees binnen, bestel er ook gelijk een stuk vlaai bij. Limburg is dan ook de provincie van de vlaaien!

Er even tussenuit in Maastricht

Laat de dagelijkse sleur even achter je en dompel jezelf onder in de gezelligheid van Maastricht. Deze historische stad heeft alles in huis voor een geweldige tijd. Er zijn meer dan genoeg activiteiten en bezienswaardigheden om de dagen mee te vullen. Ga eens langs de 'Bisschopsmolen', een malen die gebouwd is in de 11e eeuw. Deze molen is zelfs vandaag de dag nog in gebruik. Elke toerist moet in Maastricht een kijkje hebben genomen bij de Sint-Servaasbrug. Deze eeuwenoude brug is de oudste van Nederland en dat is natuurlijk wel een foto waard.

Cultuurliefhebbers in Maastricht

De echte cultuurliefhebber kiest voor een stedentrip naar Maastricht. Deze stokoude stad heeft tal van mooie bezienswaardigheden, die op jou bezoek wachten. Denk eens aan de Onze Lieve Vrouwebasiliek, gevestigd op het gelijknamige plein. Dit rijksmonument herbergt zelfs een orgel, dat al sinds 1650 gebruikt wordt.

Recreatiewoningen in Limburg

In Limburg, en zeker bij Maastricht is het niet lastig een mooi-gelegen recreatiewoning te vinden. Je kunt ze huren, maar er staan ook diverse recreatiewoningen te koop op internet. Plaatsjes als Valkenburg zijn erg in trek, met name omdat de omgeving zeer geschikt is voor een wandelvakantie. Wel voor de geoefende wandelaar, want hier en daar moeten wat heuveltjes bedwongen worden.

Fietsen in de omgeving van Maastricht

Het Limburgse landschap is bekend vanwege de Amstel Gold Race, maar ook minder ambitieuze fietsers kunnen hun hart op halen, of zelf de route van deze wielerkoers afleggen. De Amstel Gold Race is ongeveer 267 kilometer lang, en kent maar liefst 35 kleine of grotere beklimmingen. Ideaal voor een pittige fietsvakantie, of voor de wielren-fanaat. Bekende heuvels in deze race zijn de Cauberg, Gulperberg en de Sibbegrubbe. Met name in de zomermaanden is het huren van een huisje in de buurt van deze route erg populair. Een andere fijne fietsvakantie in eigen land is de LF Maasroute, die eindigt in Maastricht. Met start in Rotterdam fiets je langs de Maas, net zo lang tot je de glooiende Limburgse heuvels hebt bereikt. Ook organisatie Fietsrelax heeft een originele fietsreis waarin Maastricht is opgenomen. Via Amsterdam en o.a. Utrecht daal je langzaam af naar het zuidelijke deel van ons land.