Geef de tuin van je vakantiewoning meer sfeer met plantenbakken

geplaatst op 07-06-2022
 Tweede woning 
Zo halverwege het voorjaar begint het bij veel mensen weer te kriebelen. Je hoort de vogeltjes weer fluiten, het zonnetje schijnt weer en de dagen worden steeds langer. Wat is er dan fijner dan lekker in je tuin te zitten, omringd door groen? Niet voor niets besteden veel mensen veel aandacht aan het verfraaien van hun tuin. Wat je echter snel vergeet, is om de tuin van je vakantiewoning mooi in te richten. Zonde is dat! Juist in de zomermaanden, als alles groeit en bloeit, zit je veel in je vakantiewoning. Met plantenbakken kun je heel eenvoudig een mooie tuin creëren bij je vakantiehuis. In dit artikel lees je hier alles over.
alt

Waarom kiezen voor plantenbakken?

Natuurlijk ben je niet verplicht om plantenbakken te gebruiken bij je vakantiewoning. Je kunt ook gewoon planten in de volle grond plaatsen. Maar er zijn wel veel voordelen aan het gebruik van plantenbakken. De drie belangrijkste zijn:

1. De tuin bij een vakantiewoning is vaak kleiner dan thuis. Zeker als je ook nog ruimte wilt overhouden voor bijvoorbeeld gras of tegels, houd je weinig ruimte over. Als je dan planten in de volle grond zet, oogt het vaak heel vol of rommelig. Bij plantenbakken heb je dat minder snel, omdat de planten hoger zijn dan de grond. Bovendien hebben plantenbakken een strakke uitstraling.

2. Een tuin met plantenbakken is over het algemeen onderhoudsvriendelijker dan een 'gewone' tuin. En dat is alleen maar handig! Je bent immers niet het hele jaar aanwezig om je planten te verzorgen.

3. Met plantenbakken kun je heel makkelijk een natuurlijke afscheiding maken. Bijvoorbeeld om het terras af te bakenen, of om de grens af te geven tussen jouw vakantiehuis en dat van de buren.

Kortom, reden genoeg om plantenbakken te gebruiken!

Welke planten zijn geschikt?

In principe zijn bijna alle planten geschikt voor plantenbakken. Afhankelijk van het formaat van de plantenbak, kun je er zelfs bomen in kwijt! Uiteraard is het wel belangrijk om te kiezen voor onderhoudsvriendelijke beplanting. Populaire keuzes zijn bijvoorbeeld olijfbomen, siergrassen of zomerbloeiende heesters (pluimhortensia's, hibiscus, vlinderstruik, spierstruik, etc). Ben je juist op zoek naar haagplanten? Dan zijn bijvoorbeeld beukenhaag, (Portugese) laurier en coniferen geschikt. Die geven allemaal een mooie dichte haag en vragen relatief weinig verzorging.

Typen plantenbakken

Plantenbakken worden tegenwoordig van allerlei soorten materiaal. Zo zijn er houten plantenbakken, maar ook plantenbakken van polyester of cortenstaal. Polyester plantenbakken hebben als voordeel dat ze licht van gewicht zijn en onderhoudsvriendelijk. Ze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Cortenstaal plantenbakken zijn de laatste jaren heel populair geworden. Ze hebben een karakteristieke roestbruine kleur en een natuurlijke uitstraling. Zowel houten, polyester als cortenstaal plantenbakken zijn onder andere verkrijgbaar bij Plesanto. Plesanto biedt bovendien ook plantenbakken aan van andere materialen, zoals polymeerbeton. De plantenbakken van Plesanto zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en vormen. Voor elk wat wils dus!

Ben jij net zo enthousiast geworden als wij over het gebruik van plantenbakken in je vakantietuin? We zijn benieuwd hoe de tuin van jouw vakantiewoning er deze zomer uit ziet!