Afwerking + inrichting van uw 2e woning

geplaatst op 21-03-2019
 Tweede woning 
alt

Als u een 2de woning heeft aangekocht dan komen er allerlei zaken op u af waar u rekening mee moet houden. Een belangrijk onderdeel van dit proces in de inrichting van uw recreatiewoning en als het een nieuwbouwhuis betreft komt hier ook de afwerking nog bij.
Ik zal u in dit artikel enkele tips aan handen doen wat betreft de optimale en meest geschikte manier om een vakantiewoning van binnen af te werken.
Ook geef ik aan welk interieur het meest geschikt is, maar dit beschrijf ik onder twee verschillende paragrafen. Dit omdat het een verschil is of u uw vakantievilla alleen zelf wilt gebruiken of dat er ook sprake is van verhuur van uw recreatiehuis.

Uw 2e huis is een nieuwbouwwoning, hoe deze af te werken

Als u een projectwoning koopt op bijvoorbeeld een recreatiepark of appartementencomplex en uw tweede huis is nog in aanbouw of de bouw moet zelfs nog worden gestart, dan is er een kans dat u zelf nog inspraak heeft in de afwerking van de wanden, vloeren en plafonds.
Ga er daarom niet alleen vanuit wat u mooi zou vinden, maar denk ook aan eventuele huurders die gebruik gaan maken van uw vakantiehuis. Het moet makkelijk schoon te maken zijn en bovendien niet al te besmettelijk. Hieronder een nadere beschrijving van de wand-, vloer- en plafondafwerking.

vloerafwerking
Het handigste is om een duurzaam materiaal te gebruiken wat lang mee gaat, makkelijk schoon te krijgen is en een neutrale doch nette uitstraling heeft.
Natuursteen is een prima materiaal om door uw hele woning heen te gebruiken, gebruik een wat lichtere soort steen, maar geen witte wat deze is te besmettelijk. U kunt ervoor kiezen om natuursteen door uw hele vakantiehuis heen te laten leggen.
Een andere optie is laminaat, dit product is een stuk goedkoper dan natuursteen en ook sneller te leggen, maar natuurlijk wel minder duurzaam.

wandafwerking
Voor de wanden kunt u ervoor kiezen om de wanden te behangen, maar ook stukadoren en afwerken met spacwerk is een prima alternatief. Nadeel is dat vuil hier moeilijk van te verwijderen is.
Ook schoonmetselwerk in een vakantiewoning verwerken is een veelgebruikte methode. Doe dit alleen niet teveel dit geeft een vrij drukke indruk als u alle muren in schoonmetselwerk laat uitvoeren. Bovendien is dit een relatieve prijzige oplossing.
Wellicht de beste oplossing is om de muren te verven met een duurzame verf. Als u uw vakantiehuis eenmaal in de acht jaar een nieuwe verflaag geeft dan is het prima voor elkaar.

plafondafwerking
Of uw plafonds van het tweede huis nu bestaan uit betonafwerking of gipsplaten, het laten uitvoeren in een redelijk lichte tint spacwerk is de beste methode. Dit is een snelle en relatief goedkope manier van afwerking, bovendien kunt u hiermee jaren vooruit.

Woninginrichting van vakantiehuis bij eigen gebruik

Als u voornemens bent om uw tweede woning alleen zelf te gebruiken en verhuur min of meer uitsluit dan kunt u ervoor kiezen om een eigen interieur samen te stellen welke gericht is op uw persoonlijke voorkeuren. Dus als u nog wat oude meubelen heeft staan die weliswaar niet meer al te modern zijn maar kwalitatief gezien nog jaren meekunnen dan kan het een optie zijn deze in uw vakantiehuisje te plaatsen. Ook wat betreft voorkeur van schilderijen, lampen en gordijnen kunt u prima uw eigen lijn volgen en zodoende een persoonlijke sfeer in uw eigen recreatiewoning creëren.
Wat wel belangrijk is dat u de afwerking van de badkamer, toilet en keuken wat meer in het midden laat. Dit zijn vertrekken die vaak bij een eventuele verkoop van een tweede woning mee overgaan naar de nieuwe eigenaar. Het kan potentiële kopers afschrikken als er erg afwijkende materialen en vormen zijn verwerkt in de uitvoering van deze ruimtes.


Hoe het vakantiehuis in te richten met het ook op eventuele verhuur
Als u besluit om uw recreatiehuis gedurende een bepaalde periode van het jaar in de verhuur te doen dan is het verstandig om hier met de inrichting gelijk rekening mee te houden.
Op sommige vakantieparken bent u al gebonden aan een bepaald interieurpakket, maar andere parken zijn hier weer wat soepeler in.
Wat betreft kleurstelling is het belangrijk om kleuren te gebruiken die passen in het hedendaagse tijdsbeeld. Maar probeer de wat lichtere tinten aan te houden want die geven uw vakantiebungalow een ruimere uistraling.
Wat betreft meubelpakket is het verstandig om iets te nemen wat makkelijk kan worden vervangen. En ga bij voorkeur voor meubels die sfeervol zijn, maar makkelijk schoon te houden en in een redelijke prijsklasse zitten. Want u zult merken dat er bij het verhuren van een tweede woning regelmatig voorkomt dat er iets sneuvelt of op andere wijze schade oploopt.
Daarom is het ook een prima plan om bij het kiezen van borden, glazen, bestek en pannen te gaan voor degelijk materiaal wat bovendien makkelijk vervangbaar is door de parkbeheerder of verhuurder van het vakantiepark.

Ik sluit af met de conclusie dat je het beste ervoor kunt kiezen om de afwerking en inrichting van de tweede woning kunt gaan voor een plan wat aansluit bij het specifieke doel van het recreatieobject.
Bij eigen gebruik kun je er dus meer een persoonlijke “touch” aan geven en bij voornamelijk verhuur van het 2e huis zou ik ervoor kiezen om de inrichting meer af te stemmen op de huurders van uw vakantiehuis. Ook belangrijk hierin is het om eventuele richtlijnen van de verhuurorganisatie op parkbeheerder te volgen.