Gemiddelde makelaarscourtage van een makelaar

geplaatst op 17-12-2021
 Tweede woning 
De gemiddelde makelaarscourtage van een makelaar kan van sterk van elkaar verschillen. Deze courtage rekenen zij voor de diensten die ze aan jou leveren en moet je achteraf betalen wanneer de verkoop rond is. Doordat deze prijzen veel van elkaar kunnen verschillen is het goed om van tevoren te bekijken wat een makelaar rekent. Houd er daarbij ook rekening mee dat het in het nieuwe jaar wederom kan verschillen, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan wanneer jouw huis in de verkoop gaat.
alt

De gemiddelde makelaarscourtage van een makelaar verschilt

De gemiddelde makelaarscourtage van een makelaar ligt tussen de 1,25 en 2,25 procent van de verkoopsom van een woning. Dit is een vrij ruime marge, waardoor het lastig kan zijn om voor een goede makelaar te kiezen. Je zult daarom altijd naar de prijs-kwaliteitverhouding moeten kijken in plaats van de goedkoopste oplossing. Het goedkoopste is namelijk niet altijd de beste keuze voor de verkoop. Bekijk daarbij ook altijd goed wat de vraagprijs van jouw woning zal zijn, want dan kun je van tevoren berekenen hoeveel je ongeveer af moet dragen.

Jij bent verantwoordelijk voor de kosten

De gemiddelde makelaarscourtage van een makelaar verschilt dus aanzienlijk. Maar wie betaalt deze makelaarskosten eigenlijk? Wanneer je jezelf laat bijstaan door een makelaar ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Jij neemt immers de diensten af. Het is daarom ook geen onderdeel van de kosten koper, waardoor je de kosten ook niet mee kunt financieren in de hypotheek. Echter geldt ook hier: ga nooit voor de goedkoopste oplossing maar kijk wat de makelaar voor jou kan betekenen.

Doe wat jouw gevoel je ingeeft

De gemiddelde courtage van een makelaar wordt hierbij ook altijd zonder BTW verrekend. Ook dit is een punt om rekening mee te houden. Ondanks dat je vaak BTW af kunt trekken van de belasting kan dit in dit geval niet. De andere kostenposten die de aankoop van een woning met zich meebrengen maken dit echter meer dan goed. Blijf je daarom niet blind staren op de cijfers, maar doe wat jouw gevoel zich ingeeft. Zo weet je namelijk zeker dat jouw huis verkocht gaat worden en je altijd een mooi bedrag overhoudt.