5 tips voor een optimale nachtrust in je eigen vakantiewoning

geplaatst op 31-03-2023
 Tweede woning 
Het hebben van je eigen recreatiewoning is voor vele mensen een droom. Als je in het bezit bent van zo’n woning, dan wil je er ook optimaal van kunnen genieten. Een gezonde nachtrust is daarbij erg van belang. Goede slaap draagt bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam zich zodat we overdag genoeg energie hebben en scherp zijn. Vooral wanneer je op vakantie bent mag dit niet ontbreken, zodat je volledig uitgerust weer thuis komt en bijvoorbeeld weer opgefrist aan je werkweek kunt beginnen. Thuis creëren we altijd een zo fijn mogelijke plek om goed te kunnen slapen, maar hoe realiseer je dat in je eigen vakantiewoning?
alt

Het beste matras

Ook in je recreatiewoning is goede slaap dus onmisbaar. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor het beste matras. Wat voor jou een goed matras is, is een persoonlijke keuze, maar er zijn wel een aantal algemene zaken waar je op moet letten. Allereerst moet het matras voldoende ondersteuning bieden zodat je wervelkolom mooi recht ligt. Of je daarbij kiest voor een hard of zacht matras is onder andere afhankelijk van je lichaamsbouw en gewicht. Daarnaast is het belangrijk dat het matras voldoende ademend vermogen heeft. Dit zorgt voor een goede ventilatie en voorkomt dat je het te warm krijgt tijdens het slapen. Zoek hierbij ook kwalitatief goed beddengoed dat voldoende ademt zodat vocht voldoende kan worden afgevoerd. Tot slot moet je rekening houden met de slaaphouding. Of je een rug-, zij-, of buikslaper bent heeft ook invloed op de keuze voor het juiste matras. Als het mogelijk is, kies dan het liefst voor hetzelfde matras dat je thuis ook hebt, mits je daar tevreden over bent uiteraard. Door elke nacht op hetzelfde matras te slapen kan je lichaam eraan wennen en lig je altijd op een comfortabele ondergrond die je lichaam goed ondersteunt.

Maak de kamer zo donker mogelijk

Een donkere slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Duisternis bevordert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat ervoor zorgt dat je beter in slaap valt. Zorg ervoor dat je ramen goed afsluit en gebruik de juiste gordijnen. Wanneer je een keuze moet maken voor raamdecoratie in de slaapkamer van je vakantiewoning, bespaar dan ook vooral niet op goede verduisterende gordijnen. Gebruik eventueel een slaapmasker als er toch nog te veel licht de kamer binnenkomt.

Zorg voor een comfortabele temperatuur

Net als voldoende duisternis, is ook de juiste temperatuur van belang voor een optimale nachtrust. Een te koude of te warme slaapkamer kan de slaap verstoren. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in de slaapkamer aangenaam is en dat je voldoende ventilatie hebt. De beste temperatuur voor in de nacht ligt rond de 18 graden. Om goed in slaap te kunnen vallen moet je lichaamstemperatuur dalen. Dit gebeurt natuurlijk niet als je de verwarming aan hebt gedaan of je onder een te dik dekbed moet liggen. Je slaapt dan een stuk onrustiger en wordt vaker wakker. Kies dus voor ademende materialen en houd de slaapkamer lekker koel gedurende de dag.

Vermijd schermen in de slaapkamer

Het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets of televisies kan de slaap verstoren. Het is daarom belangrijk om ruim voordat je gaat slapen geen schermen meer te gebruiken. Doe dit minimaal een uur van tevoren. Wanneer je op vakantie bent wil je volledig kunnen ontspannen en dat lukt niet altijd even goed wanneer je te veel met zaken van de buitenwereld bezig bent. Plaats dus geen televisie op de slaapkamer en neem de smartphone niet mee naar bed. Lees in plaats daarvan een goed boek of speel een eenvoudig spelletje om je brein tot rust te laten komen. Een weekend of langer in je eigen vakantiewoning is natuurlijk het ideale moment om dit soort gewoontes weer op te pakken.

Maak de kamer persoonlijk
Hoewel je meestal niet het grootste gedeelte van je tijd in je vakantiewoning doorbrengt, is het wel belangrijk dat het huis echt als een thuis voelt. Op die manier is het ook veel aantrekkelijker om naar de woning toe te gaan en te kunnen genieten van een ontspannen vakantiegevoel. Om daarvoor te zorgen is het belangrijk om de slaapkamer, maar ook andere ruimtes in het huis, persoonlijk te maken. Hang dierbare foto’s op, plaats souvenirs van mooie herinneringen op je nachtkastje en gebruik een fijne geur in huis die je een goed gevoel geeft.