Herstel recreatiewoningen zet in 2016 door

geplaatst op 03-10-2016
 Tweede woning 
alt

Enige tjid geleden presenteerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de marktcijfers uit 2015. In 2015 is het aantal verkochte recreatiewoningen in Nederland bijna verdubbeld ten opzichte van 2014, wat duidt op een sterk herstel. Naast het toegenomen aantal verkochte recreatiewoningen is ook de prijs van recreatiewoningen toegenomen ten opzichte van vorige jaar. Gemiddeld steeds prijs van een recreatiewoning met zo’n acht procent. Het zijn vooral de recreatiewoningen op de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug, in Limburg en in Noord-Holland die aan populariteit hebben gewonnen in 2015. Het goede nieuws is dat het herstel in 2016 gestaag lijkt door te zetten.

Herstel van de markt voor recreatiewoningen

Het is in 2015 niet voor het eerst dat de markt voor het vakantiehuizen kopen weer aantrekt. Na de financiële crisis tussen 2007 en 2011, begon de markt voor recreatiewoningen in 2012 voor het eerst weer te groeien. Deze groei bleef zich ook in de daaropvolgende jaren voortzetten, met in 2014 1.750 door het Kadaster geregistreerde transacties van recreatiewoningen in Nederland. In 2015 registreerde het Kadaster maar liefst 3.130 transacties! Hierbij moet vermeld worden dat het aantal transacties van recreatiewoningen sterk per regio verschilde in 2015. Zeker de regio’s rond de Veluwe en de Utrechts Heuvelrug doen het goed, met een verdubbeling van het aantal transacties. Ook de Noord-Hollandse kust en Zeeland winnen aan populariteit, met anderhalf keer zoveel transacties. De rest van Nederland blijft enigszins achter bij deze gebieden.
Makelaars zijn positief voor 2016 en ook in 2017 lijkt de rek er niet uit te zijn!

Toegenomen prijs voor Nederlandse recreatiewoningen

Niet alleen het aantal verkochte recreatiewoningen is in 2015 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, ook de prijs nam toe. Volgens de NVM is de prijs voor een recreatiewoning met gemiddeld 8 procent gestegen in 2015. Overigens is de huidige prijs voor een recreatiewoning in Nederland nog niet te vergelijken met de prijzen die voor de financiële crisis gevraagd werden. Destijds lag de gemiddelde verkoopprijs voor een recreatiewoning rond de 180.000 euro op het hoogtepunt, terwijl dat momenteel zo’n 120.000 euro is. Je ziet nu een gezonde correctie op de verkoopprijzen die ook naar een te laag niveau waren gegaan. De gestaag oplopende vraagprijzen zal ook in 2016 doorzetten en voor 2017 is dit ook de verwachting.

Evenals bij het aantal transacties van recreatiewoningen, is ook de prijs van een recreatiewoning het sterkst gegroeid in de regio’s rond de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, de Noord-Hollandse kust en Limburg. De meeste vraag naar recreatiewoningen is in Zeeland, omdat men hier veelal bezig is met de bouw van nieuwe recreatiewoningen. Hier is echter nog geen sprake van een sterk toegenomen prijs ten opzichte van een jaar eerder.

NVM: “lage rente maakt investeren aantrekkelijk”

Volgens de makelaarsvereniging NVM zijn de lage rente van dit moment en de risico’s van beleggen de voornaamste redenen voor veel mensen om te investeren in een recreatiewoning. Uit het onderzoek van de NVM blijkt dat circa 20 procent van de ondervraagden een recreatiewoning enkel als een belegging ziet en er zelf nauwelijks gebruik van zal maken. Het overige deel van de ondervraagden zal de aangeschafte recreatiewoning naar eigen zeggen vooral gebruiken voor familie en vrienden.
Het investeren in een recreatiewoning kan anno 2016 weer een gezonde belegging blijken. Wel is het zaak goed te oriënteren waar een tweede huis aan te kopen.

Het verschilt per gemeente hoelang u in een recreatiewoning mag verblijven. Mocht u hier niet van op de hoogte zijn, dan is het aan te raden om hier vooraf navraag naar te doen. Sommige gemeenten staan het toe om permanent in een recreatiewoning te wonen. Bij kustgemeenten wordt over het algemeen wel een maximale verblijfsduur gehanteerd.