Hulp bij het kopen en verkopen van een huis

geplaatst op 28-08-2020
 Tweede woning 
Je tweede woning in de verkoop zetten. Doe je dit zelf of neem je een makelaar in de hand. Overdenk één en ander goed voor je het verkooptraject gaat opstarten.
alt

Er zijn veel mensen die er niet aan beginnen om zonder hulp zelf een huis te kopen of te verkopen. In de eerste plaats omdat de kennis van het hele koopproces en verkoopproces doorgaans niet aanwezig is. In de tweede plaats omdat het veel tijd en energie kost om alles zelf te regelen. Bij het kopen en verkopen van een vakantiehuis spelen bovendien nog andere factoren een rol. De markt voor recreatiewoningen in Nederland is namelijk veel kleiner dan de reguliere woningmarkt. Het is in dat geval handig om een gespecialiseerde makelaar in te schakelen. Wat je mag verwachten van hulp bij het kopen en verkopen van een huis ontdek je hier. Hier een overzicht van makelaars op specialisme en werkgebied.

Begeleiding tijdens het koopproces

Een makelaar vervult verschillende taken tijdens het verkoopproces van een woning. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een zoekopdracht te geven op basis van je wensen. De mate van hulp varieert overigens. Zo is het ook mogelijk dat je op zoek gaat naar een huis en de makelaar inschakelt om mee te gaan naar een bezichtiging. De volgende stap is dan het voeren van de onderhandelingen die de makelaar voor jou voert. Verder bieden makelaarskantoren doorgaans extra diensten. Bijvoorbeeld als het gaat om het regelen van de financiering. Er zijn kantoren die daarvoor zelf een specialist in dienst hebben en anderen hebben samenwerkingen met bijvoorbeeld hypotheekadviseurs. De rol van de makelaar en de mate van hulp is afhankelijk van je wensen. Het is mogelijk om het hele koopproces uit te besteden of een deel van de werkzaamheden door de makelaar te laten uitvoeren.

Begeleiding tijdens het verkoopproces

Bij het verkopen van een woning komt de hulp van een makelaar eveneens goed van pas. Bijvoorbeeld als het gaat om het vaststellen van een vraagprijs. De makelaar heeft kennis van de actuele huizenprijzen en weet welke kenmerken van een woning daarin belangrijk zijn. Qua promotie is er eveneens sprake van een voordeel, want een makelaarskantoor heeft natuurlijk een groot bereik voor wat betreft de potentiële kopers. Verder neemt de makelaar de rondleiding in je huis voor zijn rekening als er een bezichtiging is. De makelaar kan bovendien namens jou onderhandelen over de verkoopprijs van de woning. Bij acceptatie van het bod stelt de makelaar een voorlopig koopcontract op. De rol van de makelaar komt vervolgens pas ten einde op het moment dat je de handtekening bij de notaris hebt gezet.