Het grottenstelsel van Postojna te Slovenië

geplaatst op 29-05-2015
 Zomervakantie 
alt

Slovenië is een land welke de laatste jaren gestaag populairder begint te worden onder toeristen uit West-Europa. Er zijn hiervoor meerdere verklaringen te vinden maar als absolute vliegwiel fungeren toch wel de grotten van Postojna.
Dit grottenstelsel in Slovenië is niet alleen uniek voor het land zelf, het is het langste stelsel van heel Europa met een totale lengte van meer dan twintig kilometer. De grotten zijn voor vakantiegangers te bezichtigen en dit gebeurt onder begeleiding van een gids die u door een deel van de grotten heenvoert. Om de kern van het Postojna grottenstelsel te bereiken dien je gebruik te maken van een trein. Deze rits is overigens de moeite meer dan waard gezien de spectaculaire rit in de sfeervol verlichte grotten. Bij mensen die de vakantie doorbrengen in Slovenië en vooraf zich verdiept hebben in dit land zal een bezoek aan de grotten van Postojna dan ook niet ontbreken.

Stalagmieten en stalactieten bekijken tijdens de vakantie in Slovenië

Wie denkt dat je bij een bezoek aan de grotten van Postojna al snel uitgekeken zult zijn zal erachter komen dat niets minder waar is. De diversiteit van dit immense grottenstelsel in Slovenië maakt het tot een spectaculaire en indrukwekkende excursie.
De grotten met namen als “de Winterkamer” en de “Schone Grot” worden met elkaar verbonden door nauwe grottunnels. Als je in de trein zit schieten de stalactieten en stalagmieten aan je voorbij.
Ook het hoogteverschil van het grottenstelsel te Postojna maakt het een unieke ervaring. Het beste bemerkt u dit nog als u tijdens een wandeling over een bruggetje loopt en hieronder een indrukwekkende diepte ziet liggen in het schemering van het kunstlicht.
De wandelpaden in de grotten zijn trouwens van prima kwaliteit en voor het grootste deel verhard!
U hoeft dus niet een geoefend wandelaar te zijn om de grotten te  bezoeken. Het is dan ook een prima uitje om te ondernemen met jong en oud. Dus ook als u een gezinsvakantie in Slovenië doorbrengt kunt u gerust richting Postojna komen en een ticket voor de grand tour kopen.

De grotten van Postojna zijn uniek om meerdere redenen

Als grootste grottenstelsel van Europa is het niet zo vreemd dat veel toeristen de moeite nemen om tijdens een verblijf of doorreis door Slovenië tijd inplannen om deze te bekijken.
De combinatie van een rit per trein door de grotten en met de afwisseling van een voettocht onder begeleiding van een ervaren gids maken het tot een educatieve en onderhoudende excursie.
Als je verblijft in een vakantiehuis in Slovenië moet je daarom alleen al met de auto richting Postojna koersen.
Maar het heeft nog iets unieks te bieden. De aanwezigheid van de Grottenolm. Dit is een amfibie van enkele decimeters lang. Het kan tijden zonder eten en is te zien in een watertank aan het eind van de toer door de grotten. Doordat dit dier geen licht kan verdragen zal je wel enige moeite moeten doen om het te ontdekken. Maar deze amfibie met de naam Proteus Anguinus is je aandacht wel waard daar deze nergens anders in de wereld te vinden is.
En hoewel Slovenië beslist veel meer te bieden heeft dan alleen een prachtig grottenstelsel mag een bezoek  aan Postojna zeker niet ontbreken op de “things to do” lijst!