Het hele jaar buiten zitten dankzij een terrasoverkapping

geplaatst op 19-12-2023
 Tweede woning 
alt

Je hebt een mooie recreatiewoning in de natuur. Het is een heerlijke plek om even te kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Of om anderen door middel van verhuur een toevluchtsoord te bieden in de natuur. Om je recreatiewoning nog aantrekkelijker te maken, kan het toevoegen van een overkapping aan huis een slimme en stijlvolle keuze zijn. Het zorgt ervoor dat je altijd buiten kan zijn, zelfs wanneer het regent. Bovendien is het een manier om interieur en exterieur mooi in elkaar over te laten lopen.

Buiten genieten in ieder seizoen

Een terrasoverkapping op je recreatiewoning zorgt ervoor dat je het hele jaar door kan genieten van het buitenleven. In de zomer biedt het schaduw en een fijne plek om lekker te eten, tijdens warme herfstdagen geniet je er bijvoorbeeld van het ontbijt en zelfs op koude winter- en lentedagen kun je genieten van de tuin, frisse lucht, het geluid van de natuur en het prachtige uitzicht op je omgeving. Een terrasoverkapping creëert een beschutte buitenruimte waar je comfortabel kunt vertoeven. Zit je lekker buiten en valt die onverwachte zomerbui ineens? Dan hoef je niet snel naar binnen. Geniet van het getik op het dak en van je welverdiende rust. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de overkapping het huis van minder natuurlijk licht voorziet; de dakbedekking laat namelijk voldoende licht door.

Breng buiten binnen en andersom

Door de terrasoverkapping creëer je extra ruimte om heerlijk te vertoeven. Een van de grootste voordelen van een terrasoverkapping is de mogelijkheid om het interieur en exterieur van je recreatiewoning naadloos op elkaar af te stemmen. Dit doe je vooral door het ontwerp, kleurenpalet en meubilair van het terras in dezelfde sfeer te kiezen als dat van het interieur. Hierdoor ontstaat een visueel samenhangende leefruimte. Zo kun je bijvoorbeeld de kussens van de tuinmeubelen in dezelfde kleuren kiezen als de gordijnen of de stoffering van de bank. Werk daarnaast met leuke accessoires, zoals een plantenbakje aan de muur of verlichting wat je binnen ook weer terug kan vinden. Zo betrek je het buiten zijn met binnen en creëer je een harmonieus geheel.

Breng glazen wanden aan ter beschutting

Om helemaal het hele jaar door van het terras en de omgeving te kunnen genieten, is het vaak mogelijk om de overkapping uit te breiden met een glazen schuifwand. De terrasoverkapping krijgt zo extra beschutting zonder het uitzicht op de omgeving te verliezen. De ruimte blijft hierdoor licht en luchtig, terwijl het een beschutte plek biedt waar je in een winters zomerzonnetje lekker van het ontbijt buiten op het terras kan genieten. Regen en wind blijven overigens ook buiten door middel van de glazen schuifwand. Glazen wanden voegen ook een vleugje elegantie toe aan de buitenruimte, waardoor het een stijlvolle en comfortabele plek wordt om te ontspannen. Overigens vormt een afgesloten terrasoverkapping tevens een goede barrière van kou naar de woning toe, waardoor het een isolerende eigenschap krijgt.

Verschillende soorten en maten

Overkappingen voor het terras zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Je kan zo de overkapping perfect laten aansluiten op de gevel en natuurlijk het terras. Voor een luchtige uitstraling van de overkapping kies je voor hoogwaardig, duurzaam aluminium. Met behulp van betonpoeren staat deze snel en geniet je volop van de buitenruimte bij je recreatiewoning.

Vergunning is vaak niet nodig

Wanneer je een terrasoverkapping gaat plaatsen, is het goed om na te gaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt of niet. In veel gevallen zal dit echt niet nodig zijn. Toch is het goed om er rekening mee te houden. Zo heb je wel een vergunning nodig wanneer de terrasoverkapping meer dan 50% van het bebouwingsgebied inneemt. Daarnaast heb je tot 3,5 meter hoogte en een grootte van 40 m2 geen bouwvergunning nodig. Heb je een recreatiewoning op een vakantiepark, dan is het goed om voor het bouwen toestemming te vragen voor het veranderen van het exterieur van je recreatiewoning. Veel vakantieparken vinden het fijn wanneer, ook al zijn de huizen in particulier bezit, alle woningen eenzelfde uitstraling hebben.

Heerlijk genieten

Een terrasoverkapping aanbrengen bij je recreatiewoning is fijn voor jezelf, maar ook zeker voor je huurders. Je biedt ze immers iets extra’s, zodat ze volop kunnen genieten van het buitenleven. Het is een investering waar je veel plezier aan zal beleven. Met een terrasoverkapping tover je terras om tot een veelzijdige en beschutte ruimte waar je volop kan ontspannen, vermaken en genieten van de natuur, ongeacht het seizoen.