Het onderhouden van uw recreatiewoning

geplaatst op 01-06-2015
 Tweede woning 
alt

Een vakantiehuis moet goed zijn. Als je er drie weken in het jaar verblijft, wil je niet dat je je die drie weken zorgen moet maken over lekkende daken, afvoerpijpen die niet werken, dakgoten die verstopt zitten, schimmel in de hoeken, enzovoorts. Menigeen zal van mening zijn dat je bij vakantiewoningen beter te goed kunt onderhouden dan te slecht; al is achterstallig onderhoud natuurlijk nooit goed. Maar wat moet je nu eigenlijk allemaal aan een woning doen?

1. Zorg voor goed schilderwerk

Schilderwerk is evident voor het welzijn van een woning. Wanneer een woning niet goed in de verf zit, zal het hout gaan rotten en ijzer gaan roesten. Dat is een niet terug te draaien proces. Wanneer een houten kozijn al is gaan rotten, is het te laat en zul je de kozijnen op den duur moeten vervangen. Verf zorgt voor een afgesloten laagje om het hout heen, waardoor er geen of nauwelijks zuurstof, water en andere ellende bij het hout kan komen, zodat de levensduur verlengd wordt. Het zelfde geldt voor ijzer. Wanneer ijzer goed in de lak zit, zal er geen zuurstof en vocht bij komen; twee essentiële voorwaarden voor roestvorming. Wanneer ijzer niet goed geverfd is, zo zeggen de loodgieters Den Bosch, kan er zuurstof en water bij komen, en zal er op den duur roest ontstaan. Wanneer een ijzeren oppervlak al is geroest en je dat wil stoppen, is het belangrijk dat je het niet zonder meer in de lak zet, maar dat je eerst de roest er af schuurt. Op die manier stop je het roest proces.

2. Zorg voor goede sloten

Iets waar je bij onderhoud misschien niet meteen aan denkt, zijn de sloten. Volgens slotenmaker Arnhem heb je zelf niet in de gaten als de sloten van je woning niet in orde zijn. Je merkt dat pas op het moment dat het al te laat is; wanneer er wordt ingebroken. Probeer dat moment voor te zijn door te zorgen voor goede sloten; als er wordt ingebroken zit je namelijk met alle ellende en de schade die je moet repareren.

3. Leeg regelmatig de dakgoten

Staat je vakantiewoning pal onder een boom of ergens anders waar het veel vuil kan opvangen? Leeg regelmatig de dakgoten om alle rottende bladeren er uit te halen. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat ze de afvoerpijpen in stromen, waarna de boel verstopt kan raken. De dakgoten kunnen dan gaan overstromen, waardoor het water de muren in kan sijpelen. Je merkt daar in het beginstadium weinig van, maar op den duur krijg je last van schimmel en andere ellende in huis, die weer moeilijk weg te krijgen zijn. Als een muur eenmaal beschimmeld en doorweekt is, duurt het maanden voor de muren weer droog en vrij van schimmel zijn.

4. Maak de woning goed schoon

De meesten van ons zorgen er wellicht wel voor dat de tweede woning goed schoon blijft. Denken we. We zitten niet graag in de rommel en in het stof, en stofzuigen dus regelmatig, stoffen de boel, nemen de kastjes en dingetjes af, geven de planten water, enzovoorts. Niets aan de hand, zou je denken. Toch is het belangrijk om ook de plekken waar je normaliter niet vaak komt schoon te houden. Je hoeft niet wekelijks de zolder schoon te maken, maar inspecteer dan in ieder geval eens in de zoveel tijd even of alles er nog goed bij ligt. Je zult niet de eerste zijn waar er al jaren dode beesten op zolder liggen weg te rotten.

5. Houd je dak vrij van mos

Veel recreatiewoningen staan in bosrijke omgevingen. Logisch, want wat is er nu leuker dan 's morgens in een vrijwel serene rust - op wat tjilpende vogels en wegrennende konijntjes na - ontwaken? Bos kan echter funest zijn voor je dakgoten zoals gezegd; vooral in de herfst komen de bladeren massaal naar beneden, op zoek naar dakgoten om te verstoppen. Zorg er daarom dus voor dat dat jou niet overkomt, en leeg je dakgoten op tijd - zoals we al eerder aanstipten. Bos kan echter nog een nadeel hebben: mos groeit er veel sneller door de aanwezigheid van sporen en zaden. Mos op je dak kan er misschien idyllisch uitzien. Vooral als je een oudere woning hebt die lekker tussen de bomen staat, geeft het een natuurlijker blik als er wat mos op je dak groeit. Toch is mos funest voor je dakpannen. Het groeit helemaal in de pannen, en kan daarmee de pannen als het ware laten wegrotten. Je wil dat niet, tenzij je van lekkages houdt, en daarom is het zaak de dakpannen zo goed als mogelijk vrij te houden van mossen. Het ziet er misschien minder fraai uit, maar het is op den duur wel stukken beter voor het welzijn van je woning.

1 reactie

van Braam op 25-06-2015 om 14:30
Dat is wel correct! een eigen vakantiehuis heeft niet alleen maar voordelen het schept ook verplichtingen en daartoe behoort het onderhouden van het bezit zeker bij. Doe je periodiek dan is het op zich allemaal wel te behapstukken en blijft je vakantiehuis in een goede staat. Je kunt het beste ervoor kiezen om voor een planmatige aanpak te kiezen. Maak een schema waar je de jaarlijks terugkerende klussen inplant en ook het grotere onderhoud. Zoals de woning schilderen bijvoorbeeld. Je kunt ook bezitter zijn van een tweede huis en deze middels tussenkomst van een verhuurbedrijf te laten verhuren. Dan is de kans groot dat je zelf geen klussen hoeft uit te voeren. De verhuurder zal dit dan waarschijnlijk voor je doen. Uiteraard doet deze dit niet voor niets en zal hiervan een verrekening plaatsvinden met de huurinkomsten. Je vakantiehuis goed onderhouden is in mijn ogen wel een must. De woning in goede staat houden betekent het behouden van waarde en ook is een goed uitziend huisje makkelijk te verhuren aan derden.
Reactie plaatsen