Het verhaal van de almachtige Zeus

geplaatst op 06-06-2023
 Zomervakantie 
alt

Voor een gedetailleerd verslag van het leven en het lot van de machtige God Zeus, bezoek onze website op https://whoiszeus.nl/. Hier staan de meest interessante en nuttige feiten over de grote donderaar.

De belangrijkste plaatsen om de grote Zeus te vereren

De God Zeus is de belangrijkste God. De Grieken beschouwden hem als de vader van alle goden en mensen. De naam Zeus zelf komt uit de Indo-Europese taal. Het betekent hemel, licht en helderheid. De Grieken zagen hem als een oude man met een lange baard. Hij werd gesymboliseerd met een stier, een adelaar en een bliksemschicht.

In het oude Griekenland waren er verschillende plaatsen waar Zeus werd vereerd. Deze plaatsen werden als heilig beschouwd. De meest bekende zijn:

  1. Een van deze plaatsen was in Delphi. Het was een stad in het oude Griekenland die in het zuidoosten van het land lag. Delphi werd beschouwd als een cultureel centrum. Het lag op de berg Parnassus. Hier werden ook de Delphische Spelen gehouden. Ze waren van tweede belang na de Olympische Spelen. Op de plaats van verering werd een steen opgericht. Dit stenen monument werd de Delphische omphalus genoemd. Volgens de legende geloofde men dat toen de oppergod Zeus twee adelaars in verschillende richtingen losliet, ze elkaar bij Delphi ontmoetten toen hij de wereld rondvloog.

  2. Een andere plaats van verering was Dodona. Hier was de heilige plaats een eik. Gelegen in de regio Epirus in Noord Griekenland. Het is een profetisch heiligdom gewijd aan Zeus en de Moedergodin. In de geschriften van Homerus wordt Dodona beschreven als het orakel van Zeus. In aanzien werd Dodona beschouwd als de tweede plaats na Delphi.

  3. Het eiland Kreta is een andere heilige plaats gewijd aan Zeus. Hier werd de grot waarin Zeus opgroeide, ondergedoken voor zijn vader Cronus, beschouwd als een heilige plaats. De grot heeft de naam Psichro of "Zeus' grot". Het is een indrukwekkende grot die zich bevindt op de zuidoostelijke helling van de berg Sarakinos. Hij ligt op een hoogte van 1025 meter boven de zeespiegel.

  4. Een andere beroemde plaats van Zeus verering: Arcadië. Dit is een bergachtig gebied in het oude Griekenland, dat in het midden van de Peloponnesos ligt. Hier vond een speciaal ritueel plaats waarvan de deelnemers offers brachten.

  5. De stad Olympia. Deze ligt op het schiereiland Peloponnesos. Het heeft een beroemd archeologisch complex aan de voet van de berg Kronos. Hier staat de tempel van Zeus. In de oudheid werd hier een enorm standbeeld van Zeus opgericht. Het werd gemaakt door de beeldhouwer uit de oudheid, Phidias. De basis is van hout en de bovenkant is bedekt met gepolijst ivoor en goud.

De grote prestatie van Zeus

Volgens de legende was Zeus de jongste zoon van de titanen Kronos en Rhea. Kronos wist dat een van zijn zonen hem ten val zou brengen. Daarna begon hij alle kinderen die hij gebaard had in te slikken. Rhea besloot Zeus te redden. Ze ging voor een truc. In plaats van een baby, gaf Rhea haar man een steen gewikkeld in een luier. De steen werd onmiddellijk opgeslokt door Cronus. Dus Zeus was gered. Rhea verborg hem in een grot op het eiland Kreta. Hier groeide hij op en besloot zijn vader omver te werpen. Hij redde zijn door Kronos opgeslokte broers en zusters door hem een toverdrank te geven. Daaruit begon Kronos de opgeslokte kinderen uit te spugen.

Toen begon de oorlog tussen de goden en de titanen. Deze duurde 10 jaar. De lange en hardnekkige oorlog eindigde met de overwinning van Zeus en zijn goden. Na het verslaan van de titanen begon Zeus over de wereld te heersen. Hij werd in de strijd geholpen door de Cyclopen met één oog, die door de Donderaar uit Tartarus waren bevrijd, en door de honderdarmige reuzen. Enkele van de titanen gingen over naar de goden, waarna de goden zegevierden. De macht over de wereld werd verdeeld tussen Zeus, Hades en Poseidon. De eerste mocht over de hemel heersen, de tweede over de onderwereld en de derde over het element water.

De Grieken geloofden dat het aan Zeus te danken was dat goedheid en rechtvaardigheid bij de mensen werden ingeprent. Dankzij hem veranderde de wereldorde en de macht.

De macht van de Grote God Zeus

Zeus beheerst de donder en het hemelse vuur. Hij is de "donderaar" die het weer kan beheersen. Hij is de "mistmaker" die om regen wordt gevraagd. Zeus' symbolen zijn de adelaar en de stier. Hij kan in verschillende dieren en verschijnselen veranderen.

Zeus had grote macht. Hij strafte mensen en goden voor hun fouten. Zo strafte hij Prometheus voor het stelen van vuur en het geven ervan aan mensen. Zeus liet hem vastketenen aan een berg. Elke dag vloog er een adelaar naar de berg en pikte Prometheus' lever. Die groeide steeds weer aan en de adelaar kwam steeds weer terug.

Volgens een andere legende sloeg Orpheus de zanger met een bliksemschicht omdat hij de geheimen van de goden had verraden.

Zeus was bemiddelaar in geschillen tussen de goden, hij kon de wereld in zwarte wolken hullen en regen sturen. Hij was de heer van de overwinningen, bewaakte steden en families. Hij is een grote en machtige god die zijn gelijke niet kent.