Hoe houd je de hitte uit je vakantiehuis?

geplaatst op 09-10-2021
 Zomervakantie 
 Tweede woning 
alt

Je hebt sinds kort een huisje in Portugal. Heerlijk in het zonnige zuiden. Je houdt van de zon, maar soms maakt hij het al te bont. Kom je ’s middags terug van het strand, is je huisje een sauna! Het leek je juist zo fijn: veel glas en een plat dak. De lokale bevolking heeft het wijzer bekeken. Kleine raampjes en dikke, witte muren kenmerken hun huizen. Je partner heeft al een kleine mobiele airco aangeschaft. En als jullie na een paar weekjes terug naar Nederland gaan, hangen er witte lakens voor de ramen. Hoe moet dat wanneer je straks het huisje wilt verhuren? Dat is toch geen manier om gasten welkom te heten? Je gaat op onderzoek uit.

Van het plat dak een groen dak maken

Je kunt van je plat dak een groen dak maken. De plantjes die je erop laat groeien, zorgen voor verkoeling. De kleine oase bovenop je huis is vrij eenvoudig aan te leggen. Je verspreidt met je handen voldoende substraat over het dak. Daar zet je jonge planten in of desgewenst een kant-en-klare vegetatiemat. Vergeet vooral niet aan de afwatering te denken. Met grind voorkom je dat het substraat binnen no time wegspoelt.

Een groen dak heeft veel voordelen. De vegetatielaag dempt geluiden van buiten. De bloemen en planten zijn een lust voor het oog. En de beplanting is goed te combineren met duurzame toppers als zonnepanelen en isolatie.

Een klimop tegen de gevel planten is om dezelfde redenen een goed idee. De schaduw die je ermee creëert, doet de muren minder nagloeien in de avond.

Houd je hoofd koel onder een terrasscherm

Zit je graag op je eigen terras, dan is een terrasscherm geen overbodige luxe. Juist op dagen dat het heerlijk toeven is voor je huis, kan het kookpunt in zicht komen. Je zonnehoed en je smeersel met factor 50 blijken machteloos op den duur. Met een terrasscherm is dat anders. Na het ontbijt draai je het omlaag en de rest van de dag breng je aangenaam door in het gezelschap van een karaf koel water (of sangria) en een goed boek. Het schermdoek houdt Uv-stralen tegen en is waterafstotend.

Ook voor het binnenklimaat van je woning is het terrasscherm onmisbaar. Juist daar was het je om begonnen. Het is geen sauna meer binnenshuis, zelfs niet op de heetste dagen. De openslaande serredeuren worden niet langer onafgebroken door een zonnekanon bestookt. Met blote voeten loopt je over de koele plavuizen naar de ijskast voor een nieuwe karaf.

Goed functionerende raambekleding

Mooi. Aan de achterkant van je huis heb je nu dus een heerlijk terrasscherm. Aan de voorkant is dat echter niet mogelijk. Je voordeur grenst op minder dan een meter aan de weg. Een zonnescherm zou direct een verkeerschaos veroorzaken. Je zult hier een andere oplossing moeten bedenken om de zon buiten te houden. Zonwering binnen biedt ook legio mogelijkheden. Vitrage en raamfolie hebben je voorkeur duidelijk niet. Je kunt dan kiezen voor houten jaloezieën, maar die heb je thuis al door de hele woning voor de ramen hangen.

Je kiest in dat geval voor lichtdoorlatende Duette Shades. Dit is zeer functionele zonwering met een extra laag textiel, wat zorgt voor goede isolatie. Wat je zeer aanspreekt is de mooie honingraatstructuur van deze Duettes.

Lichte kleuren zijn altijd een goed idee wanneer je de zon uit je huis wilt weren. De huisjes in het dorpje waar je zit zijn niet voor niets allemaal wit. En ook tegen de bergflanken in de omgeving zie je niets dan pittoreske, witte huisjes met licht hellende daken die de zon reflecteren. Het is onder meer waarom je zo van deze streek houdt.

Ramen en deuren dicht laten

Het klinkt tegenstrijdig maar overdag – als de zon op zijn hoogste punt is aanbeland – houd je deuren en ramen beter hermetisch gesloten. Ook ’s nachts is het beter om alles strikt gesloten te houden. Zorg voor een afkoelingsperiode van maximaal een uur per dag. Bij voorkeur doe je dit ’s ochtends voor en tijdens het ontbijt. Dan zet je alle ramen en deuren tegen elkaar open. Er ontstaat zo een lekkere frisse wind door het huis, ook wel doortocht genoemd.

Na het ontbijt doe je dan alles weer dicht voor de rest van de dag. Je laat de rolgordijnen neer en draait het zonnescherm omlaag. De rest van de dag geldt een strikt deurbeleid om de hitte geen kans te geven naar binnen te glippen.

Mobiele airco’s en ventilatoren

Maar er zijn natuurlijk dagen dat zelfs de grootste zonaanbidder begint te zuchten en te steunen. Wat je ook probeert, het wordt steeds heter in huis. In deze gevallen heb je een noodplan achter de hand. Je partner haalt de kleine mobiele airco uit het fietsenschuurtje, blij dat jullie hem niet voor niets hebben gekocht. Zelf zet je een kleine ventilator op het terras neer. Je giet nog een glas vol uit je karaf en hoopt dat ‘de koperen ploert’ het morgen wat rustiger aan zal doen.