Hoe Je Veilig en Zorgeloos Kunt Reizen: 10 Praktische Tips

geplaatst op 14-06-2024
 Rondreis 
Ga je op vakantie of maak je een verre reis naar een droombestemming? Dan wil je dat natuurlijk wél zo veilig en zorgeloos mogelijk doen. Daarbij maakt het niet uit of je binnen Europa reist of onbekende landen gaat verkennen. Met deze tips reis je veilig én leuk!
alt

Veilig onderweg: tips voor een zorgeloze vakantie of wereldreis

Waar ter wereld je ook heen gaat, naar een ver land of een recreatiewoning, jouw veiligheid is het belangrijkst. Met de onderstaande tips ga je niet alleen goed voorbereid op reis of op vakantie, maar blijf je tijdens het reizen ook optimaal beschermd. Uiteindelijk bepaalt dit voor een groot deel jouw vakantieplezier. 

Voordat je gaat reizen

1. Doe onderzoek naar jouw eindbestemming

Ga je naar Amerika, Japan of reis af naar een mooie bestemming binnen Europa? Doe dan voor vertrek wat onderzoek. Bijvoorbeeld naar de veiligheidsstatus in een land of gebied, maar ook naar de eetgewoonten en de cultuur. Hoe zit dat met de lokale bevolking? Je bent te gast, dus is het fijn dat je iets weet van de cultuur én hoe jij je het beste kunt aanpassen.  

2. Kledingvoorschriften en cultuur

Als je onderzoek doet naar jouw vakantiebestemming, let dan ook op de cultuurverschillen. Zijn er kledingvoorschriften op straat, in bepaalde gebouwen of gebieden? Houd hier dan rekening mee. Door de culturele verschillen te respecteren, wordt jouw reis niet alleen leuker en leerzamer, maar ook veiliger. Door je te houden aan de plaatselijke gewoonten, kun je vervelende discussies voorkomen. Iets wat je liever wilt voorkomen als je gaat reizen.   

3. Maak een extra kopie van belangrijke documenten

Druk extra kopieën af van belangrijke documenten. Zoals jouw paspoort, maar natuurlijk ook je rijbewijs, visum en reisverzekering. Je kunt ze het beste online opslaan in de cloud. Daardoor heb je altijd toegang tot jouw gegevens, ook als je het origineel kwijt raakt.  

4. Medische zorg in het buitenland?

Je gaat er niet vanuit, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Check dus voor vertrek jouw zorgverzekering. Is medische zorg in het buitenland gedekt? Waar is het ziekenhuis en op welke plek kun je medicijnen kopen? Gebruik je dagelijks medicatie? Controleer dan of je deze mee mag nemen in het vliegtuig of over de grens. Soms heb je een verklaring nodig van jouw behandelend arts. Neem ook zelf voorzorgsmaatregelen. Zoals diarree remmers, aspirine en wondpleisters. 

5. Reisschema voor de thuisblijvers

Ga je ver weg of wil je naar verschillende landen reizen? Zorg er dan voor dat de thuisblijvers weten waar je wanneer bent. Het is ook verstandig om naasten in te lichten wanneer je iets gaat ondernemen op de plaats van bestemming. Zoals een meerdaagse trektocht in de bergen. Eventueel kun je een reisschema maken of jouw live locatie doorsturen. Door in contact te blijven met het thuisfront, wordt jouw reis nog veiliger. 

Op de plaats van bestemming

6. Internetten in het buitenland? Gebruik een VPN 

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen als je ook in het buitenland wilt internetten, is gebruik maken van een free VPN. Dit beveiligd je netwerk en houd jouw gegevens veilig en anoniem. Dat is zeker belangrijk als je tijdens het reizen of op vakantie geld wilt overmaken of e-mails op een veilige manier wilt versturen aan het thuisfront. Hotels, appartementen of hostels hebben vaak een openbaar netwerk dat niet beschermt is. Een betrouwbare VPN is tijdens de reis ook handig om censuur of blokkades te vermijden. 

7. Ga op je gevoel af en vermijd onveilige routes

Jouw onderbuikgevoel is de beste raadgever om iets wel of juist niet te doen. Als iets niet veilig of goed voelt, dan is dat in de meeste gevallen ook zo. Informeer bij de accommodatie welke wijken, delen van een stad of omgeving je beter kunt vermijden. Vertrouw op jezelf! 

8. Lokale noodnummers bij de hand houden

Welk lokaal nummer moet je bellen voor de brandweer, de politie of de ambulance? Vraag hierna bij de autoriteiten of bij het hotel waar je verblijft. Sla de telefoonnummers bij voorkeur op in jouw telefoon en in de cloud, maar verzend ze ook via een e-mail naar de thuisblijvers. 

9. Let goed op je waardevolle spullen en bezittingen

Heb je waardevolle spullen bij je? Bewaar deze dan bij voorkeur in de kluis van het hotel of de accommodatie. Maak liever geen gebruik van particuliere, ongeautoriseerde aanbieders. Als je onderweg bent naar een bezienswaardigheid of andere locatie, gebruik dan altijd een portemonnee die je om je lichaam draagt. Zoals een crossbody tas onder je kleding. Draag geen dure horloges of armbanden in drukbezochte gebieden. Zakkenrollers vind je overal. 

10. Let op je waterinname en voeding

Kun je kraanwater veilig drinken op jouw reisbestemming? Bij twijfel is het raadzaam om flessenwater te drinken. Blijf voldoende drinken, zeker bij warm weer. Eet bij voorkeur voedzame maaltijden in restaurants of kook zelf. Daardoor weet je zeker dat het eten op een hygiënische wijze is bereid en voldoende is gekookt en verhit. Eet bij voorkeur geen voedsel dat via de straat wordt aangeboden. De hygiëne standaard is niet overal even hoog.