Hoe kun je de kosten van het runnen van je recreatiewoning verlagen?

geplaatst op 03-06-2021
 Tweede woning 
Steeds meer mensen investeren in vakantieverhuur. Logisch, er komen bijvoorbeeld steeds meer toeristen naar Nederland om hier vakantie te vieren. Daarnaast is het ook slim om dit te doen aangezien je zo zelf ook een woning hebt waar je naartoe kunt gaan voor vakantie, terwijl je de huis op andere momenten kunt verhuren een lekker extra zakcentje. Natuurlijk kost het wel veel om een vakantiehuis te kopen, maar het runnen van de recreatiewoning is ook niet goedkoop. Gelukkig kunnen de onderstaande tips wel helpen bij het verlagen van deze kosten.
alt

Isolatie

Zo kun je onder andere bij de verwarming kosten besparen waardoor je dus minder geld hoeft te betalen aan je energieleverancier. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de woning te isoleren met steenwol. Natuurlijk is dit eerst wel even een forse investering, maar op termijn zal dit zich zeker terug betalen. Overigens hoef je niet beslist te kiezen voor steenwol, het is immers ook mogelijk om de recreatiewoning te isoleren met glaswol. Is het huis nog helemaal niet geïsoleerd? Het is dan verstandig om te beginnen met de muren, al is het ook zeker slim om het dak en de vloer te isoleren.

Verwarming

Daarnaast is het ook zeker slim om een slimme thermostaat te plaatsen in het huisje. Hierdoor kun je de verwarming op afstand lager zetten als de woning niet verhuurd is. Ook kun je hierdoor de verwarming in de gaten houden en mogelijk de huurder contacteren als je vindt dat ze de thermostaat constant te hoog zetten. Dit moet je natuurlijk zien te voorkomen, dus het kan ook slim zijn om van te voren al even aan te geven dat je graag wilt dat de huurders hier rekening mee houden. Eventueel kun je nog een briefje ophangen bij de thermostaat. 

Energie-efficiënte apparaten

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle apparaten, zoals wasmachines, drogers en vaatwassers, energiezuinig zijn. Veel gasten pakken licht in en zullen hun kleding tijdens hun verblijf willen wassen. Typische wasmachines gebruiken twee keer zoveel water en energie als energiezuinige. Hoewel ze in eerste instantie misschien meer kosten, zijn de kosten vooraf snel in evenwicht door de besparingen die je zult maken. Daarnaast is het ook de moeite waard om een waterbesparende douchekop te plaatsen. Hierdoor zul je jaarlijks al snel meer dan 50 euro besparen, al hangt dit wel van het gebruik af natuurlijk.

Verlichting

Natuurlijk zal er niet constant daglicht komen door de ramen van je recreatiewoning. Je zult dan ook voor verlichting moeten zorgen in het vakantiehuis. Hierbij is het slim om te kiezen voor led verlichting, wat ook het geval is als je op het moment bijvoorbeeld gloeilampen hebt geplaatst in de lampen in je huisje. Stap dan dus over op led. Dit is slim om te doen aangezien led verlichting allerlei verschillende voordelen heeft. Toch is het grootste pluspunt van led natuurlijk dat het zal zorgen voor een forse besparing. Schakel dus volledig over op led.