Waar gebruik je een waterontharder voor?

geplaatst op 22-12-2023
 Tweede woning 
Je kunt thuis twee soorten water hebben, namelijk hard water of zacht water. Je wilt het liefst zacht water hebben, want hard water veroorzaakt kalkaanslag in de apparaten en op je sanitair. En niet te vergeten: met zacht water heb je veel minder schoonmaakmiddel nodig. Daarnaast heeft het ook een aanslag op je huid en haar als je vaak doucht met hard water. Je huid wordt droog en je haar wordt stug, want ook shampoo schuimt minder goed door hard water. En die witte waas op je douchewand? Dat is ook kalkaanslag en komt door hard water. Je wilt dus jouw harde water zacht maken en daar gebruikt je een waterontharder voor.
alt

Hoe gaat hard water zacht maken in zijn werk?

Het lijkt wel tovenarij, maar dat is het niet. Een waterontharder is een apparaat dat je installeert om het harde water zacht te maken. Hoe dit werkt? In hard water zitten mineralen die hard water veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan magnesium en calcium. Dit zorgt voor de kalkaanslag. Deze mineralen worden eruit gefilterd en daarvoor in de plaats worden andere mineralen toegevoegd, zodat de balans van het water niet veranderd. Dit proces noem je ionenwisseling. Waterontharders kun je bij diverse bedrijven kopen en laten installeren. Eén van die bedrijven is Amysoft.

Hoe werkt dit proces nu precies?

De waterontharder is gevuld met kleine harsbolletjes en deze zijn negatief geladen. De schadelijke mineralen magnesium en calcium zijn positief geladen. Als er water door de waterontharder heen stroomt, worden de schadelijke mineralen aangetrokken door de harsbolletjes. Op dit moment vindt de ionenwisseling plaats en worden de natriumionen vrijgegeven. Op die manier wordt jouw harde water weer zacht, met alle voordelen van dien. Als dit proces aan aantal keer heeft plaatsgevonden, raken de harsbolletjes natuurlijk verzadigd en is het tijd om de waterontharder schoon te maken. Dit schoonmaken van de harsbolletjes doe je door ze te spoelen met een zoutoplossing. De zoutoplossing en het kalk worden afgevoerd naar de riolering.

Zijn er nog meer voordelen van een waterontharder?

Er is dus niet één voordeel waterontharder, maar veel meer. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen veroorzaakt hard water kalkaanslag. Dat staat vies op jouw mooie sanitair en kun je dus makkelijk voorkomen door een waterontharder aan te schaffen. Wat het allergrootste voordeel natuurlijk is, is dat je apparaten langer meegaan en dat er veel minder schoonmaakmiddel nodig is. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je hoeft namelijk minder snel je apparaten en spullen te vervangen. Plus: je hebt geen agressieve schoonmaakmiddelen meer nodig, want ja: die moet je ook gebruiken door kalk. Het is even een investering, maar dit verdien je dus wel terug. Bedenk maar eens dat als jouw vaatwasser, wasmachine, waterkoker, kranen én je douche langer meegaan hoeveel geld jou dat bespaart de komende jaren! Weet je wat nog een voordeel is? Je bent minder tijd kwijt aan  je douchewand schoonmaken. Met kalkaanslag ben je echt aan het boenen, dat is met zacht water verleden tijd. Zelfs de bestaande kalkaanslag verdwijnt door het gebruik van zacht water.