Huizenprijzen Spanje 2016

geplaatst op 14-03-2016
 Tweede woning 
alt

Natuurlijk hebben we overal in Europa de gevolgen van de economische crisis van 2008 kunnen merken. Met name de huizenmarkt heeft enorm onder deze tweede crisis geleden. De eerste tekenen van de recessie van 2008 waren eind 2007 al zichtbaar, toen met name de Amerikaanse huizenmarkt instortte. Door de nauwe samenwerking tussen continenten als Amerika, Azië en Europa, sprong de crisis in 2008 officieel over naar deze delen van de wereld. Ook in landen zoals Spanje, Frankrijk en Italië was de crisis vooral merkbaar binnen de huizenmarkt. In Spanje zou de gemiddelde huizenprijs sinds het begin van de crisis met gemiddeld 70 procent zijn gedaald, zo meldt de Spaanse kredietbeoordelaar Fitch.

Zoals experts op dit moment aangeven heeft de Spaanse huizenmarkt in 2014 het absolute dieptepunt bereikt. Vanaf dit moment zouden de prijzen dan ook alleen nog maar kunnen stijgen. Dit zou voor buitenlanders wel eens het ideale moment kunnen zijn om te investeren in een tweede huis te Spanje, omdat de prijs nu het meest aantrekkelijk is. 2015 zou het jaar van stabilisatie zijn geweest, waarna een lichte stijging van 2 procent op de Spaanse huizenmarkt zou moeten volgen. Hoewel de voorruitzichten dus positief zijn, is er nog geen echte reden om te juichen. Op dit moment is er meer dan een half miljoen aan onverkochte huizen, die voorlopig nog in prijs zullen blijven dalen door een gebrek aan vraag naar dit soort woningen.

Hoewel verschillende Spaanse bronnen verkondigen dat de prijzen vanaf 2016 op z’n minst niet meer zullen dalen, zal er ook geen sprake zijn van spectaculair herstel, of beter gezegd, spectaculaire stijging in de huizenprijzen. Met name de grote werkloosheid in Spanje is een invloedrijke factor op het feit dat de prijzen zo laag zijn. De Spaanse banken zouden vanaf 2016 ook weer geld beschikbaar willen stellen voor betaalbare hypotheken, wat het voor beginnende kopers makkelijker maakt om de stap naar een koopwoning te zetten. Het feit dat de huizenmarkt zich vanaf nu langzaam gaat herstellen, weergeeft ook het algemene herstel van de Spaanse economie. Natuurlijk speelt ook de terukomst van buitenlandse investeerders een rol in het herstel. De verwachting is dat mensen weer toenmende interesse krijgen om een recreatiewoning in Spanje aan te schaffen.

Wanneer we kijken naar de Spaanse huizenprijzen over het algemeen, is er in het laatste kwartaal van 2015 een lichte stijging van zo’n 4 procent te zien, ten opzichte van 2014. Deze stijging is echter wel erg verdeeld over de verschillende regio’s. Ook is duidelijk dat de grootste stijging in woningverkopen die van de tweedehands woningen is. Jonge starters of kleine gezinnen durven eerder risico te nemen met een lagere hypotheek en een ‘minder goede’ woning, dan dat ze een schuld boven het hoofd hangt die ze met een nieuw huis niet af kunnen betalen. Echt herstel van de Spaanse huizenmarkt zal echter pas het geval zijn wanneer de overheid geld wil investeren in het opkopen van de leegstaande huizen en nog meer ondersteuning kunnen bieden in het betaalbaar maken van de hypotheken.