In welk land een 2de huis en met welk budget

geplaatst op 30-03-2012
 Tweede woning 
alt

Op de Second Home welke in het voorjaar van 2012 in Utrecht heeft plaatsgevonden is er enig onderzoek gedaan naar wat de populairste landen zijn om een tweede woning aan te schaffen.
Daarnaast is er ook gepeild wat het beschikbaar budget voor de aanschaf van een 2de huis is.
Hieronder staan de bevindingen van dit onderzoek. Wel is er enige aanvulling te vinden wat betreft de populaire landen. In veel landen is het aanbod van recreatiewoningen nog steeds groeiende, hier kunt u als potentiële koper natuurlijk uw voordeel mee doen. Denkt u er over na of het kopen van vakantiehuis een meerwaarde, dan is dit artikel vermoedelijk de moeite van het lezen waard.

Favoriete land om een tweede woning aan te schaffen

1. Spanje
Ondanks dat de huizencrisis in Spanje keihard heeft toegeslagen en er voor heeft gezorgd dat talloze makelaars en ontwikkelaars opgehouden zijn te bestaan. Kwam dit populaire vakantieland als populairste land om een tweede huis aan te schaffen.
Spanje heeft ook veel te bieden, toch zijn het nog steeds lastige marktomstandigheden, temeer omdat ook het land in een diepe crises zit. De hoop is dat de onroerend goed markt in Spanje medio 2012 voorzichtig de stijgende lijn weer te pakken krijgt.

  aanbod 2de huizen Spanje

2. Frankrijk
Dit land is erg populair bij Nederlandse vakantiegangers en ook hebben duizenden landgenoten een 2de woning in Frankrijk. Vanuit Nederland is dit land prima bereikbaar en dit draag samen met de diversiteit van de verschillende regio’s zeker bij aan de populariteit onder de tweede huis eigenaren.
Wel zouden de Fransen iets beter in mogen spelen op de wensen van de vakantieganger welke het land aandoet. Als u overweegt een 2e woning aan te schaffen in Frankrijk dan is het belangrijk om eerst een bepaalde streek te kiezen die bij u past. Niet alleen wat betreft cultuur, klimaat en natuur maar ook betreffende het budget welke u beschikbaar heeft voor de aankoop van een eigen vakantiehuis in dit land. De huizenprijzen kunnen per regio nogal verschillen.

  aanbod 2de huizen Frankrijk

3. Italië
Nederlanders gaan graag op vakantie in Italië en ook zijn er talloze mensen uit Nederland die hier een leuk appartement, huisje of villa hebben aangekocht.
Populaire gebieden voor aanschaf van een eigen huis in Italië zijn vooral de Dolomieten, de regio rondom het Gardameer, Toscane en Umbrië. De meer zuidelijke regio’s zijn minder populair voor aanschaf van een tweede woning. Al heeft dit voornamelijk te maken met de veel langere reistijd.

  aanbod 2de huizen Italië

4. Nederland
Ons eigen land behoort onder de Nederlanders eigenlijk altijd wel tot de favoriete landen om een tweede woning aan te kopen. Wel is het door de recessie zo dat de wat duurdere vakantiehuizen niet al te makkelijk verkopen.
Wel zijn projecten waar recreatiewoningen met een gegarandeerd verhuurrendement worden aangeboden wel populair. Ook steeds meer jongere mensen investeren in een tweede huis en doen deze buiten het eigen gebruik in de verhuur. Zodoende is het in veel gevallen mogelijk om de vaste lasten te dekken en op termijn zelfs een stukje rendement te genereren met een 2de huisje in Nederland.

  aanbod 2de huizen Nederland

5. Duitsland
De laatste jaren mag Duitsland zich verheugen in een stijgende populariteit bij Nederlanders die overwegen recreatief vastgoed bij onze oosterburen aan te schaffen.
Het grote voordeel is dat het land prima per auto bereikbaar is en ook de verkoopprijzen van de recreatieobjecten zijn doorgaans toch iets lager dan in eigen land.
Ook hier zijn er enkele ontwikkelaars die samen met verhuurorganisaties een concept in de markt zetten die het voor investeerders interessant maken om geld te steken in de Duitse onroerend goed markt.

  aanbod 2de huizen Duitsland
Opvallend is dat Turkije momenteel niet in de top 5 staat van de populaire landen voor een tweede huis, tenminste onder de Nederlanders. Toch biedt dit land zeker nog kansen en het is niet ondenkbeeldig dat op niet alle lange termijn Turkije terug in de lijst te vinden is.

Wel steeds populairder wordt Oostenrijk. Dit land heeft een rustig politiek en stabiel economisch klimaat. De natuur is er natuurlijk prachtig en ook een groot pluspunt is dat Oostenrijk het hele jaar door veel te bieden heeft. Dit is niet alleen gunstig voor eigen gebruik. Ook als u het vakantiehuis in Oostenrijk wilt verhuren is dit natuurlijk niet verkeerd.

Budget van de toekomstige tweede woning bezitter

Door het onderzoek op de Second Home beurs in Utrecht is het gemiddelde budget van de Nederlander die serieus bezig is met de aanschaf van een tweede woning in binnen- of buitenland iets boven de € 180.000,--.
De verwachting is dat dit gemiddelde de komende jaren op zal schuiven richting de twee ton.

Bovenstaande bijdrage is een momentopnamen. Volgend jaar zullen er wel wat verschuivingen zijn en dit is natuurlijk een continue proces.